Tüp bebek tedavisi uzun yıllardır kullanılan ve en başarılı olan yardımcı üreme yöntemlerinden biridir. Günümüzde en çok kullanılan yardımcı üreme yöntemi “tüp bebek tedavisi” olmaktadır. Bir yıl boyunca düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda tüp bebek seçeneğinin değerlendirilmesi tavsiye edilmektedir. Doğal yollar ile gebeliğin oluşmadığı anne adaylarının 35 yaşın üzerinde olması durumunda altı ay içerisinde tüp bebek uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinde anneden alınan yumurtanın babadan alınan spermle laboratuvar ortamında döllenmesi gerçekleştirilmektedir. Döllenen yumurta embriyo haline geldiğinde anne adayının rahmine yerleştirilerek gebelik süreci başlatılmaktadır.
Tüp bebek tedavisi ile ilgili en çok merak edilen konuların başında tüp bebek tedavisinin ücreti gelmektedir. Tüp bebek tedavisi fiyatlarında 2022 yılı itibariyle güncellemeler yapılmıştır. En doğru tüp bebek fiyatları için uzmanlara başvurulması gerekmektedir. Hamile kalabilmek için en başarılı yöntemlerden biri olan tüp bebek tedavisi öncesinde, tüp bebek tedavisi sırasında ve tüp bebek tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri İstanbul’daki merkezinde hizmet veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Selçuk anlattı.
1. Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne adayının önceden geçirmiş olduğu bütün hastalıklarını ve tedavi süreçlerini doktoruna detaylı bir şekilde bildirmesi gerekmektedir. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne adayında enfeksiyon bulunması durumunda tedavi edilmektedir. Rahim ve tüplerdeki yapısal tüm bozukluklar düzeltilmektedir. Tüp bebek tedavisi öncesinde anne adayının kullandığı ilaçlar varsa doktora bildirmesi büyük önem taşımaktadır. Tüp bebek tedavisi öncesinde alkol ve sigara kullanımının bırakılması gerekmektedir. Anne adayına taze meyve ve sebzelerden oluşan sağlıklı ve doğal beslenme şekli uygulandığında tüp bebek tedavisi şansı arttırılmaktadır.
Anne adayının mümkünse olması gereken kiloya ulaşması, tüp bebek tedavisinin başarılı sonuçlanmasında son derece etkili olmaktadır. Baba adaylarının tüp bebek uygulamasından en az 3 ay öncesinden itibaren sağlıklı beslenmeye özen göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca sigara ve alkol kullanımı da önerilmemektedir. Baba adayının tüp bebek tedavisinden 2 ay öncesinde geçirdiği herhangi bir ateşli hastalığı ve düzenli olarak kullandığı ilaçları da doktora bildirmesi gerekmektedir.
2. Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebek tedavisi öncesinde olduğu gibi tüp bebek tedavisi sırasında da dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Bu konulara dikkat etmek tüp bebek sürecinin sağlıklı ve başarılı ilerlemesini sağlamaktadır. Tüp bebek tedavisi süresince sigara ve alkol kullanımından kaçınılması gerekmektedir. Anne adayının tüp bebek tedavisi sırasında aşırı egzersiz ve spor yapmamaya özen göstermesi gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi sırasında anne adayının özel olarak yapması gereken bir diyet bulunmamaktadır. Ancak sağlıklı ve doğal ürünler ile beslenmesi tüp bebek başarı şansını arttırmaktadır. Anne adayının vitamin ve mineral açısından zengin, taze meyve ve sebze, az yağlı süt ve süt ürünleri ile tam taneli tahıl açısından zengin beslenme şeklini uygulaması faydalı olmaktadır. Aynı zamanda anne adayının düzenli aralıklar ile beslenmesi tavsiye edilmektedir.
Anne adayının kaygı ve stres düzeyinin azaltılması son derece önemlidir. Gereken durumlarda profesyonel yardım alınması gerekmektedir. Anne adayının rahatlatıcı hobiler edinmesi faydalı olmaktadır. Baba adayının ise sperm örneği vereceği günden önceki üç gün cinsel ilişkiye girmemesi gerekmektedir. Hem anne adayının hem de baba adayının tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar ile ilgili detaylı bilgi almaları ve ilaçların olası yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmaları son derece önemlidir.
3. Tüp Bebek Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çiftlerin tüp bebek tedavisinde transfer sonrasında dikkat edilmesi gereken durumlar konusunda da bilinçli olmaları gerekmektedir. Embriyonun rahme yerleştirilmesinden sonra anne adayının 1 veya 2 saat klinikte yatarak dinlenmesi gerekmektedir. Anne adayına özel bir durum olmadığı sürece embriyo transferi sırasında narkoz ve anestezi uygulanmamaktadır. Anne adayı embriyo transferi sonrasında araç kullanabilmektedir. Anne adayının embriyo transferinden 2 gün sonraya kadar çok uzun araç yolculukları yapılmamasında yarar bulunmaktadır. Embriyo transferinin yapıldığı gün anne adayının duş almaması gerekir. Embriyo transferi sonrasındaki 2 – 3 gün süresince anne adayının sakin bir ev ortamında dinlenmesi gerekmektedir. Embriyo transferinin ardından anne adayı, kendini çok fazla yormayacak, basit ev işleri yapabilmektedir. Öksürme ve hapşırma gibi durumlar embriyonun tutunmasını engellememektedir.
Embriyo transferinin yapıldığı günden 10-12 gün sonra gebelik testi yapılarak gebelik durumunun oluşup oluşmadığı kontrol edilmektedir. Söz konusu süreçte anne adayının çok ağır spor aktivitelerinden ve düşme riski olan aktivitelerden uzak durması gerekmektedir. Günlük aktivitede herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Embriyo transferi sonrasındaki süreçte anne adayında göğüslerde şişkinlik ve dolgunluk, kasıklarda hafif ağrı ve çok ufak kahverengi lekelenmeler görülebilmektedir. Tüp bebek denemesi yapan çiftlerin tüp bebek tedavisi öncesinde ve tüp bebek tedavisi sırasında asitli içeceklerden, siyah çaydan ve bitki çaylarından, kahveden uzak durmaları önerilmektedir. Anne adayının embriyo transferi sonrasında doktorun bilgisi olmadan herhangi bir ağrı kesiciyi kullanmamaları gerekmektedir. Transferin ardından kaplıca ve hamamlara gidilmemesi gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinde gebelik testi yapılmadan önce cinsel ilişkide bulunulmaması önemlidir.