Amasya İtimat

TIBBİ BİTKİLER ve BİTKİ ÇAYLARI

TURGAY  BULUT

BİYOLOG


 

Doğanın bizlere sunmuş olduğu nimetlerin hepsinde vücudumuzda sağlığımız için faydalı birçok besin maddeleri bulunmaktadır. Fakat bizler bu besinlerin hazırlanışında ve kullanımında hatalar yapmaktayız. Bu besinlerin hazırlanış aşamasında içlerinde bulunan minarelerin, vitaminlerin ve organik maddelerin yapısını bozarak bir fayda sağlayamamaktayız. Bu şekilde de tüketerek kendimizi kandırıyoruz.

Tıbbi bitkilerin bizlere faydalı olabilmesi için şu yöntemlere çok dikkat etmeliyiz.

  1. Bitkilerin toplanma zamanı
  2. Kullanacağımız kısımlarının bilinmesi (kök,gövde,yaprak,tohum ve çiçekleri)
  3. Kurutma aşaması ve yöntemleri
  4. Hazırlanış biçimi
  5. Hangi bitkilerle veya gıdalarla kombine edilmesi
  6. Öğünlerle beraber veya öğünlerden önce ve sonra kullanılması
  7. Tıbbi ilaçlarla beraber alınımında yapılan hatalar
  8. Metabolik rahatsızlıklarımıza olası yan etkileri
  9. Gereğinden fazla kullanılması
  10. Uygulanış biçimi
  11. Sadece şifayı bitkilerde aramak ve doktorların tedavisini önemsememek
  12. Zayıflamak için gıdalardan aşırı uzak kalarak şifayı sadece bitki kürlerinde aramak
  13. En önemlisi doktor tavsiyesi dışında bilinçsiz kullanım…
  14. Uzmanlardan başka kişilerden her duyduğumuzu denemek
  15. Hastalandığımızda ilk önce doktorlara gitmemiz lazımken yerine şifayı bitkilerde aramak.

Unutmayın şifalı bitkiler yardımcı  gıda takviyeleridir. Daha çok hastalıklara karşı dirençli olabilmek ve daha çabuk iyileşebilmek için kullanılırlar. Her zaman ilk durağımız modern tıp olmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bazı Şifalı Bitkiler, Özellikleri, Kullanım Biçimi ve Faydaları

 

ADAÇAYI

 

Faydaları

Şeker hastaların sinirlerini teskin eder.

Midevidir. Sindirimi kolaylaştırır.
Dispepsi (hazımsızlık) durumunda çok etkili bir gaz söktürücüdür.
Gece terlemelerini en aza indirger.
İdrar söktürücüdür.
Kadınlarda dölyatağı kaslarını uyarır. Aybaşı düzensizliklerini ve aşırı sancıları giderir.
Östrojen hormonu içerir. Menopoz dönemi sıkıntılarını azaltır.

Adaçayının içerdiği uçucu yağ, mukoza zarlarını iyileştirdiği için ağız, dişeti ve dildeki şikayetlerle boğaz ve bademcik enfeksiyonlarına karşı iyileştiricidir.
Bitki, antifungal etkiler taşır. Yani ciltteki mantarlara sürülürse onları yok eder.
Adaçayı yaraların iyileşmesini hızlandırır.
Adaçayı dişleri beyazlatır ve sağlamlaştırır.

 

Not : Grip ve nezle salgınlarında oturduğunuz odada adaçayını kekikle beraber kaynatırsanız odayı dezenfekte eder.

 

Yan Tesirleri: Tansiyonu yüksek olanlara günde 1 bardaktan fazlası yasak. Hamilelere ve karaciğer iltihabı olanlara yasak. Erkeklerde cinsel gücü azaltır, kadınlarda ise artırır.

 

Çay Hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.