Amasya İtimat

TERZİLİK MESLEĞİNİN İLÇEMİZDEKİ TARİHİ…

Ahmet Günaydın

İnsanoğlu var olduğu sürece su, yemek ve giyim üç temel meselesi olarak varlığını hep sürdürmüş, ve sürdürmeye devam edecektir.

Değişim ve dönüşümün kaçınılmaz bir gerçek olduğu bu dünyada 2000’li yılların ortalarında  yemek alışkanlıklarımızın da değişeceği herbalistler tarafından iddia edilmektedir. Her türlü yemeğin hap şeklinde; insanlara sunularak hem yemek yeme, hem de yemek yapma zahmetinden insanların kurtarılacağı planlanmaktadır.

Biz gelelim giyim meselesine. 1970’li yıllarda başlayan hazır giyim (konfeksiyon) rüzgarı tüm ülkeyi yavaş yavaş etkisi altına almış ve özellikle terzilik mesleğine ciddi sıkıntı vermiştir. Artık gençler damatlık elbisesini konfeksiyon olarak temin ederken, her yaştaki insanımız konfeksiyona yöneldi. Taşova merkez nüfusunun 4500 civarında olduğu 1975’lerde terzilik gözde bir meslek olup, bakkaldan sonra sayı olarak ikinci sırada yer alıyordu. Uzun süren provalar bazen bezdirse de takım elbise diktirmenin ayrı bir zevki vardı. İlçe eşrafının bir kısmı takım elbise diktirmek için Erbaa, Amasya hatta Samsun’a giderdi. Terziler de yavaş yavaş tüccar terziye dönüşüyordu. Değişim o kadar hızlı idi ki; 1980 yılının sonlarından itibaren artık çırak bulamaz oldular. Gençlerin baba mesleği de olsa bu mesleğe ilgi duymaması sonucu ilçemizde şu an  5 terzi ve 2 gömlekçi esnafı kaldı. Maalesef, bu da gösteriyor ki 2030’larda bu meslek de ilçemizde yok olan meslekler arasında yer alacak.

Halen ilçemizde Halil İlçe, Ahmet Bahçıvan, Yusuf Onat, Mehmet Balcı ve Cengiz Kahriman terzi , Serdar Pehlivantürk ve Salih Temiz gömlekçi olarak esnaflığa  devam ediyor. Rabbim gözlerine , ellerine kuvvet versin diyoruz.

İlçemizde yıllar önce dükkan açarak  terzilik mesleğini yapmış olan ve bir çoğu Rahmeti rahmana kavuşan terzilerimizin isimlerini yayınlıyoruz: Vefat edenler: Bedir Dizdar, Zeynel Soyal, Galip Ergin, Mansur Dincel, Abdullah Yurt, Yahya Darıcı (merkez), Ömer Yüksel, Hüseyin Şahin (Esençay), İbrahim Hırçın, Rasim Şenel, Ömer Erkan, İzzet Akın,  (Kırkharman), Hüseyin Cingöz, Ahmet Kaya Tuna (Destek),  Mustafa Bolcan (Şahinler), Enver Yiğit, Süleyman Albayın (Geydoğan), Necati Şahin, Ahmet Yaman, Ali Kuyucu, Şevki Dikici,  Osman Apaydın, Ahmet Apaydın (Uluköy), Ziya Kiraz (Ladik), Hızır Yeşilyurt (Of), Ahmet Önder (Belevi),  Osman Koçak, Fahri Güven (Boraboy), Lütfü Özler, Sedat Alkız. Nedret (Alkız) Yetiş (Kızgüldüren), Ali İyiöz, Mehmet Köksal (Erbaa), Nazım Güner, Nafız Güler,  Mithat Eriş (Dörtyol), Bekir Küçükbaş, Bilal Küçükbaş (Yeşilyurt), Hüseyin Pehlivantürk (gömlekçi-Tekke), Nazım Caba (bayan terzisi-Dereli), Mehmet Can,  Ali Başkale (Sepetli), Sebahattin Özden (Kozluca-Alan), Kadir Yavuz (Çaydibi), Salih Ceylan, Ahmet Bilgen (Aşağı Baraklı), Sıtkı Şenel, Dursun Öz (Yukarı Baraklı), Ali Yücel (Yerkozlu)

Hayatta olanlar: Hüseyin Üstüntaş (Yerkozlu), Salih Gümüş, (Boraboy), Bekir Şahin (Esençay), Hayri Şahin (Uluköy). Süleyman Gündüz (merkez) Yakup Ercan (Kırkharman), Veli Karakaya (Çaydibi), Tahir Kaya (Sofualan)

Yorum Ekle