Amasya İtimat

TATİL ZAMANI

0
537

    Malumunuz tatil dönemi girdi girecek. Mümkün ise kimileri uzaklarda kimileride yakınlarda bir yerde; belki sıcaktan bir çam altına kaçacak belki de yılın yorgunluğunu turistik işletmelerde atmayı deneyecek neden olmasın kapı gibi turizm haftası olan bir turizm ülkesiyiz.


      Hali hazırda tatil bilinci gelişmemiş bir toplumuz. Bundan dolayıdır tatile çıkıp çıkmayacağımız, ne zaman çıkacağımız, nerede, hangi işletmede kalacağımız tam bir muammadır. Hatta öyle olur ki arabanızla yola çıkarsınız, belirli bir süre sonra konuşmalar başlar; eee Antalya , Fethiye, Bodrum, Marmaris hangisi … Hatta öyle olur ki tatilde çok yer görmek için tatil bölünür; 2+4+2+3+4 matematik işlemi gibi 15 gün geçer gider. Aslında turizm tanım içerisindedir görmek ve tanımaktır amaç. Ama asıl olan dinlenmek ve eğlenmektir aynı zamanda. Hadi böldünüz veya bölmediniz bir kıyı beldesine geldiniz ve konaklama işletmesine yanaştınız. Tabiî ki pazarlığınızı yapın ama sizi komik duruma düşürecek olan şu cümleyi kullanmayın! -Efendim kendi ülkemizde bile yabancıdan daha pahalıya kalıyoruz.


      Siz işletmeden talep ettiğiniz örneğin 7 güne karşın, acentanın o işletmede en az 30 odadan sezonda toplam 6 bin geceleme almıştır ve sizin gecelemeniz yanında farkı açıktır. Perakende satılan bir malın fabrika çıkış fiyatının bir olamayacağı gibi bir şey. Genelikle yıl boyu ev işlerinden eli kalkmayan hanımların isteği ise mümkün ise çeşitli pansiyon tiplerine sahip konaklama tesislerinde kalmaktır. Kahvaltılı olur, akşam yemekli,tam pansiyon veya son zamanların popileritesi her şey dahil sistemi ile konaklamaktır. Her şey dahil sistemi hariç diğerlerinde içecek ekstra olacağı için içecekte sorun yaşanmaz yalnız her şey dahil dedi iseniz; Mümkünse pazarlıktan önce kullanacağınız içeceklerin markası hakkında bilgi alın, hayatta duymadığınız markaların acayip tatları olan içecekler ile midenin dengesini kaybetmeniz içten değil. Yemeklerde ise görmüş olduğunuz milyonluk (trilyonluk) tesislere kötü mal girer mi? Demeyin! sonuçta orası da ticari bir işletme tavsiyem kırmızı et ve ürünlerinde uzak durmanız kıyma ürünleri ile yapılan ızgara ve yemeklere ortalaması 10 kg da 2 kg kıyma 8 kg soya fasulyesi olduğunu hatta bir dostun ete doyurdular yaa demesi lezzet farkının ancak işin erbapları tarafından anlayabileceği kıvamda olması!!! tabiî ki işletme yönünden, kişi başı yemek maliyeti konusunda da dikkat etmesi gereken konudur. İşletmelerde kırmızı etin pahalılığından doğal yaşam alanlarında vurulan kuzuların (işletmelerde kuzu eti denir di,domuz etine) anlayamazsınız, bunların var olduğu kimi tv kanalları tarafından ortaya çıkarılmıştır. Unutkan millet olduğumuz için hatırlatmakta fayda var. Sıkı kontroller’den dolayı bu uygulamadan kaçınılsada ülkemizde her şeye hazırlıklı olmak da gerekir. Peki işletmeler bunu ne için yapıyor derseniz tabii masrafları çıkarmak için değil, kar marjını yükseltmek için dünyada hiç kimse zarar etmek için işletme açmaz. Amaç tabiî bilinçli tüketici ama personel ne kadar…. o konulara girmeyelim.Başka bir konusu ise tatil beldelerinde çalışan personel güvenliğiniz için, polis tarafında personel kimlik bildirimi adı altında kayıt altına alırnır ve bu konuda oldukça titizdir. Sosyal sigortaların ise ancak ihbar bekler cevabi yazı yine çalıştığın yere postalar çok kişi vardır ki bu yüzden iki kez mağdur olur. İşte bu bağlamda acaba kimlik bildirimi yapılan personel sayısı ile sigortaya giriş yapılan kişi sayısı arasında ki fark nedir sizce. söz konusu kurumun ihbar beklemek yerine polisin ilgili deparmanları ile ortaklaşa yapacağı çalışma devlet kasasına büyük kazanç olarak geri dönecektir. İşte son konu hakkında bu ülkede bilgi edinme kanunu var sorarsın cevap verirler. Hesap ortaya çıkar.

    Tüketeceksek veya tüketileceksek de bu işten devlet ve yan sektörlerde gerektiği şekilde faydalanması gerekir.

     İyi tatiller ….

Yorum Ekle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz