Kaynak: Tevfik Öztürk – Haber: Ahmet Günaydın – Fotoğraflar: Necati Çıra
İlçemizin kuzeyinde yer alan Alpaslan ve güneyinde yer alan Dereli birbirleri ile farkındalık oluşturma noktasında yarışıyorlar.
İki beldemiz de ilçemizde bir çok ilkler imza atan yöremiz. Alpaslan’da resmi Alpaslan Müzesinin yanısıra eski Alpaslan Belediye Başkanı Durmuş Özer evinin bahçesi ve odasında oluşturduğu yıllardır topladığı eski eşyalarla bahçesini 2015 yılında “müzeye” dönüştürmüştü.
Yine ilçemizin Dereli köyünde yaşayan Yılmaz Oral, çocukluğundan bu yana topladığı 2 binin üzerindeki mutfak eşyası ve zirai aletler gibi eski eşyaları evinin bahçesinde yaptığı özel bölümde sergiliyor. Bu işi severek yaptığını ifade eden Oral: “Bunları tanıtabilmek, öğretebilmek bizi mutlu ediyor. Evde olduğumuz sürece burası herkese açık, herkes gelip gezebilir”
Yıllarca İstanbul’da inşaat sektöründe çalıştıktan sonra köyüne dönen Oral, çocukluğunda bu yana yaklaşık 50 yıldır topladığı eski eşyalarla evinin bahçesini müze haline getirdi. Oral, bahçesinde aralarında 200 yıllık mutfak eşyası ile ziraat aletlerinin bulunduğu 2 binin üzerindeki eşyayı sergiliyor. Hobi olarak toplamaya başladığı eski eşyalara ilgisinin yıllar geçtikçe arttığını ve yüzlerce eski eşya topladığını söyledi. İnsanlar modern yaşamda karşılaştıkları sıkıntılardan dolayı geçmişe giderek daha fazla özlem duyduğunu ifade eden Oral, “Elime geçen antika veya değerli eşyaları alıp köyüme getiriyorum. Burada bulduklarımı birleştirip kendime göre bir müze yapmaya çalıştım. Baba, dede yadigarları bunlar, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorum.”
Yeni neslin eski eşyaların bir çoğunu tanımadığını vurgulayan Oral, “Sabandır, boyunduruktur, düvendir, bunları bilmiyorlar. En azından sonraki nesil bu eşyaları öğrenmiş olur. Geçmişimizin ne olduğunu imkan dahilinde anlatabiliyorsak, tanıtabiliyorsak, ne mutlu bize.” şeklinde konuştu. Bahçesinde yaptırdığı özel bölümde sergilediği eşyalara vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Oral, şunları kaydetti: “Eski mutfak eşyalarını, çiftçilerimizin kullandığı eşyaları, el hızarını burada harman yaptık. Bir süre önce arkadaşlarımız geldi, hiçbiri ne olduğunu bilmiyor buradaki eşyaların. Bunları tanıtabilmek, öğretebilmek bizi mutlu ediyor. Evde olduğumuz sürece burası herkese açık, herkes gelip gezebilir. Tek isteğimiz vatandaşların geçmişe özlemlerini biraz olsun dindirmek.” dedi.