Ahmet Günaydın
Yüzyıllardır süren doğa olayları ve aşınmalar ile 2014 yılındaki HES çalıçmaları nedeniyle 8500 yıllık Kabayar Höyüğü ve çevresi tanınmaz hale gelmişti.
Araştırmacı Mehmet Özsait’in incelemelerinde Kabayar Höyük ile ilgili şu bilgiler yer alıyor.“Uluköy (Eski Sonusa) köyünün yaklaşık 3 kilometre güneydoğusunda, Mülkbükü, Umutlu yolu üzerinde ve Yeşilırmak kenarında yer alan Kabayar Höyük Mehmet Özsait tarafından 2004 yılında gerçekleştirilen Samsun ve Amasya yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. Güneyi Yeşilırmak, kuzeyi kara yolu çalışmaları esnasında tahrip edilmiş olan Kabayar Höyük’ün yüzeyi ise yoğun tarım faaliyeti nedeni ile oldukça aşınmıştır. Mevcut boyutu 150×50 metre ve yüksekliği yaklaşık 5 metre Kabayar Höyük’te gerçekleştirilen incelemelerde; İlk Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı,Geç Demir Çağı ve Helenistik Çağa ait çanak çömlek parçaları toplandı.”
İlçemize yaklaşık 12 kimometre uzaklıktaki Andıran, Mülkbükü’nün ortasında, Uluköy topraklarında bulunan Kabayar Höyüğü yıllardır verdiğimiz mücadeleye rağmen bir kazı ekibi getiremedik.
Tarihi Boğazkesen köprüsüne beş kilometre uzaklıktaki Uluköy, Andıran ve Mülkbükü üçgenindeki Kabayar Höyüğü, ilimiz Amasya’nın kuruluşu gibi yaklaşık 8 bin beşyüz yıl öncesine dayanan bir tarihe sahip olup, İlk Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Geç Demir Çağı ve Helenistik Çağa ait çanak ve çömlek parçalarının bulunduğu Kabayar Höyüğünde 1940’larda bulunan Sonusa Vazosunun özelliği: Pişmiş topraktan yapılmış, kuş gagası ağızlı formlu, tek kulplu, sivri dipli kaidelidir. Milattan Önce 1650-1500 Eski Hitit Dönemine ait olup, Sonusa Kabayar höyükte 1940’lı yıllarda bulunarak İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğüne teslim edilmişti. Halen bu Müzenin Şark Eserleri Bölümünde Sonusa Vazosu adı altında sergilenmektedir. Vazo 30,4 cm. yüksekliğinde, 11,1 cm. genişliğinde olup, vazonun tarihi 4000 yıl öncesine kadar dayanıyor.
18 yıldır 6500 yıllık Oluz höyük’te kazılar sürdürülürken 8500 yıllık Kabayar höyüğüne maalesef dikkat çekemedik.
Oysa; Oluz höyükte kazı çalışmalarını sürdüren İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Şevket Dönmez, 7 yıl önce dönemin ilçemiz Kaymakamı Kudret Kurnaz’ı makamında ziyaret etmişti.
Konuyla ilgili gazetemizdeki haberi sizlerle paylaşıyoruz:
”10 yıldır Amasya-Merkez Oluz köyünde Höyük Kazı Ekibi Başkanı olarak görev yapan Dönmez, beraberinde Amasya Müze Müdürü Celal Özdemir, Sanat Tarihçisi Doçent Doktor Emel Emine Naze Dönmez ve eski Özbaraklı Belediye Başkanı Sebahattin Üstün, ilçemizde kültürel manada yapılabilecek konular ile ilgili Kaymakam Kudret Kurnaz ile bir görüşme yaptılar.
30 Ekim 2017 Pazartesi günü saat 14.00’de başlayan görüşmede: Andıran köyü yolu kenarındaki 10 bin yıllık Kabayar Höyüğü, Selçuklu dönemi komutanlarından olup, Alpaslan köyünde medfun Seyyid Nureddin Alpaslan hazretlerinin türbe ve bahçesinde restorasyon ve kazı çalışmaları ile Karsavul-Zana mezrasındaki Roma döneminden kalan hamamın restorasyonu konusunu görüştüler.”
VALİ ÖNDER BAKAN ALTI BİN BEŞYÜZ YILLIK OLUZ HÖYÜK’TEİNCELEMEYAPTI
Kaynak: Amasya Objektif gazetesi
Amasya Oluz Höyük Kazı alanında bugüne dek binlerce yıllık tarih ve onlarca medeniyet gün yüzüne çıktı.
Amasya Oluz Höyük Arkeolojik Kazı alnında 25 Aralık 2024 Çarşamba günü 2024 yılının son kazısına katılan Amasya Valisi Önder Bakan 18 yıldır devam eden arkeolojik kazılarda tarihin akışına yön verecek binlerce yıllık eserin bulunduğunu ve bu eserlerin Amasya’nın turizm değerini arttırdığını ifade etti.Amasya Valisi Önder Bakan, Oluz Höyük kazı alanını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kazı alanını ziyaret eden Vali Bakan’a İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilal Eken, Müze Müdürü Celal Özdemir ve Oluz Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez eşlik etti.
Kazı alanında incelemelerde bulunarak gazetecilere açıklamada bulunan Amasya Valisi Önder Bakan, “Burası 2007 yılından beri yaklaşık 18 yıldan beri devam eden bir kazı alanı. Amasya’mız için çok kıymetli bir kazı noktasını oluşturmakta. İnşallah yakın bir zamanda buradaki tespitler, buradaki temel teknik değerler hocamızın oluşturduğu teknik ekiple birlikte, yapılacak daha detaylı kazılarla birlikte ortaya çıkarılmasıyla Amasya’nın turizmine, turizm destinasyonuna ciddi katkı sağlayacaktır.
Gazetecilere açıklama yapan Oluz Höyük Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez ise, “Biz bugün çok mutluyuz. İki yönden çok mutluyuz. Hem çok başarılı keşifler yaptığımız, uzun bir sezonu temmuz ayından beri devam ettirdiğimiz bir sezonu başarıyla kapatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hem de sayın valimizi kazımıza teşrif etti. Bizleri çok sevindirdi. Kendisine de ziyaretinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bu kapanışı onunla yapmak bizim için çok önemliydi. Buradan çıkan keşifleri, eserleri beraber tanıtmak bizim için gerçekten mutluluk verici. Huzurlarınızda kendisine çok teşekkür ediyorum. 18 yıl boyunca Oluz Höyük’teki kazılara kesintisiz devam ettik. Burada 6 bin 500 yıl öncesine giden derin bir kültür var. Amasya’nın kadim tarihini bir tarih kitabının sayfaları gibi burada somutlaştırıyoruz.” İfadelerine yer verdi.
Ziyaretin ardından Oluz Höyük 2024 kazıları sona erdi. Kazıların 2025 yılında devam edeceği öğrenildi.