Amasya İtimat

TAŞOVADA TARHANA ÜRETİMİ BAŞLADI..

Haber: Ahmet ŞİMŞEK
Fotoğraf: Mehmet ÖZDİLEK
İlçemiz köylerinde yaz sıcaklarının artmasıyla kışlık yiyecek hazırlıkları başladı. Yöremizde hazırlıkların ilk başında son zamanlarda sosyetenin de gözdesi haline gelen tarhana gelir. Maharetli hanımların ellerinde büyük lezzete dönüşen tarhana üretimi  köylerimizde bolca yapılmaktadır.
Taşova deyince ilk akla gelen kışın soğuklarında kaynar kaynar içilen tarhana çorbası akla gelir. Tarhana deyince hele yarma aşlığı ve yoğurttan yoğrularak yapılan çanak şeklindeki tarhanaların tadını öncelikle ilçemiz halkı bilir. Ülkemizin çoğu bölgesinde tarhana bilinir.. Ama Amasya, Taşova tarhanasının tadı bir başkadır. Bazı bölgelerde un tarhanası yapılır. Salçalı un tarhanası bizim yörenin damak tadına pek benzemez. Taşova yöremizin tarhanası çanak şeklinde buğday ve yoğurt ile yoğrularak özlü şekilde sofralara, tahtalara, yaylalarda yayla otlarının üzerine serilir ve iki üç gün kurutulur. Bez torbalarda kışa kadar saklanır. Tarhana çorbasının vazgeçilmezi şifa kaynağı sarımsaktır.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Magazin 2023

Yorum Ekle