Haber: Taşova Orman İşletme Müdürlüğü
Bir gün içerisinde, kendi ağırlığının birkaç katı zararlı böcek tüketen kuşlar, ormanların korunmasında ve salgın haline gelen zararlı böceklerle mücadelede önemli bir rol oynamaktadır.
Ormanlarımızda doğal olarak yaşayan ve böcek larvalarıyla beslenen kuş türleri, ormanlardaki böcek zararını hissedilir derecede azaltmaktadır. Bazı kuş türleri ise kendileri tohum, meyve ve tomurcuklarla beslenirken, yavrularının protein ihtiyacını böcek ve larvalarla karşılamaktadır. Bu nedenle bu tür kuşlar, ekosistemin dengesi açısından büyük öneme sahiptir.
Böcek popülasyonlarının arttığı bölgelerde, uygun şartlar sağlandığında, kuş türlerinin de buna paralel olarak artış gösterdiği gözlemlenmektedir.
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü olarak, böcek popülasyonunu dengelemek için böcekçil kuşların korunmasına yönelik (Kuş yuvası asılması,Yemleme yapılması ve çalışmalar yürütmekteyiz.
Bu çalışmalar arasında; kışın kötü hava koşullarında bölgedeki kuşların yemlenmesi, faydalı kuşların düşmanlarına karşı mücadele edilmesi, kuşların yuva yapabilmelerini kolaylaştırmak amacıyla “Kuş koruma ağaçları” olarak adlandırılan, fazla dallı ağaçların gençleştirme sahalarında hektar başına üç adet yaşlı ağaç bırakılmakta ve böcek yiyen kuşlar için uygun noktalara kuş yuvaları asılmaktadır.
Kuş yuvalarını ormanlara asarak orman zararlılarıyla beslenen kuşların ormanlara yuva yaparak korunmalarına, ekosistemin çeşitliliğine destek sağlıyor ormanlara zarar veren böceklerle biyolojik mücadele ediliyor.
Bu kapsamda Taşova Orman İşletme Müdürlüğü Merkez İşletme Şefi Mustafa Uğurlu ve ekipleri tarafından Orman Zararlılarıyla biyolojik mücadele kapsamında önceden tespit edilen bölgelere yüzlerce kuş yuvası asıldı.