Amasya İtimat

TAŞOVA’DA GASTRONOMİ ve LOKANTACILIĞIN TARİHÇESİ (4)

Mutlu Gündüz - Zafer Uysal - Dönerbank

Eski lokantacılarımızdan merhum Nezir Gümüş, 3 Haziran 1986 günü Atatürk Bulvarı Belediye iş hanında o dönemlerde faaliyet gösteren Öğretmenevi binasının alt katında pide salonu açmıştı.

Nezir Gümüş’e ait pide salonun açılış töreni (1986)

Geçmişte ilçemizin yemek kültüründe hafızalarımızda kalan damak zevkimizin daha fazla olduğunu gözlemliyoruz. Geçtiğimiz sezonda bir kilosu 1.200, bir porsiyonu 300 lira olan Tokat Kebabı 80’li yılların sonunda, Taşova’da iki lokantada birden, Havuzlu Restorant ve Mehtap Restorantda yapılıyordu.

90’lı yılların ortasında, ilçemiz Ladikli Kemal Usta sayesinde, tandır kebap ile tanıştı. Ancak Taşova’da tandır kebabı yemek artık hayal. Yine bir dönem insanlar Erbaa’dan lokantalarımıza kebap yemeğe gelirken, şimdi bizler Tokat kebabı için Erbaa’ya, tandır için Ladik’e gidiyoruz.

Öyle ki Taşova’da 1990’lı yıllarda Cumhuriyet Caddesi’nde (Oteller Cadddesi) şu an Çelik Kardeşler’in ticaret yaptığı işyerinde merhum Orhan Kop tarafından yaklaşık beş metre uzunluğunda ”kendin pişir kendin ye” tarzında nefis pirzola yiyebileceğimiz bir lokanta açılmıştı. Şimdi düşündüğümüzde ”Taşova’da eskiden ne para varmış” demekten kendini alamıyor insan.

Kurban ve Ramazan bayramlarının özellikle birinci günleri ve festival, şenlik gibi özel günlerde aslen Kızgüldüren köyünden olup, Yemişen mahallesinde ikamet eden merhumlar: Bayram ve Şahabettin Çakmak kardeşlerin seyyar köfte tezgahında pişirdikleri köfteler ergenlik çağındaki çocukların vazgeçilmeziydi. Seyyar köfteciliğe ise şimdilerde midye, tavuklu, nohutlu pilavcılar eklendi.

Utku Pelitli – Osman Erdal

1989 yılında Çağpar caddesinde Çetin Kaya ile merhum Necati Özkavaklı tarafından açılan lokanta Osman Erdal ve Fatih Kuru tarafından 1990’da devralınmış ve Palmiye Restorant adı altında 5 yıl işletilmiştir. Osman Erdal aynı caddede Lambada olarak devam etmektedir.

İlçemizde, 1997 yılında Fuat Bursalı Caddesi(Hükümet Caddesi), Foto Ben’in yanında
ilçemiz gençlerinden Selçuk Uysal ve Timur Tütüncü tarafından  Dönerbank açılmış ve
bir buçuk yıl kadar sonra kapanmıştır.

1970’li yıllarda büyük şehirlerde ancak görebildiğimiz bir çoğumuzun rüyalarına giren tavuk çevirme ilk olarak 1990’lı yılların sonuna doğru şimdi faaliyette olmayan Fidan Yusuf’un büfesinin yanında açılan AY-Pİ’de yapılıyordu. Taşova’ya ilk açıldığında büyük bir ilgi görerek bir furya haline gelen tavuk çevirme işine bazı esnaflar da girdiler ama sonrasında hepsi kapandı.

Halen tavuk çevirme işini Atatürk Bulvarı’nda aslen Güvendik köyünden Fatih Özkan 2015 yılından bu yana sürdürüyor.

2000 yılında Pazarcılar Caddesi’nde Karamuk köyünden Fikret, Mahmut, Hasan ve Tayfun Temiz tarafından açılan Ocak Pide, yine aynı caddede Fikret Temiz, Meşhur Ocak Pide Pizza Lahmacun Salonu faaliyetine devam ediyor.

Mahmut, Hasan ve Tayfun Temiz tarafından Temizler Pide-Pizza Lahmacun Salonu olarak devam ediyor.

2004 yılında Bahar 2004 adı altında tavuk dönerci Elmakırı(Kirampa) köyünden Fikri Yılmaz ve Cemal Yılmaz tarafından açılmış, Hasan Aykan Caddesi’nde faaliyet gösteren lokanta beş yıl sonra kapanmıştır.

Hatice Ceran

2005 yılında Kadir Torun caddesinde Gürsu(Tekelize) köyünden Dilaver Kılıç’ın açtığı Şirin Çorba Salonu bir süre sonra kapanmıştır. 2021 yılı Nisan ayında Mustafa Kemal Paşa Caddesi(Uluköy yolu) üzerinde Kayserili Hatice Ceran tarafından açılan ”Hatice Bacı Ev Yemekleri” lokantası da kapanmıştır.

2000 yılı itibarı ile ilçemizde de yaygınlaşan “fast food” hazır çabuk yemek, (ayaküstü yemek de diyebiliriz) modasına karşı inatla yaşam savaşı veren lokanta sayımız giderek azalıyor. Fiyatı daha ucuz olduğu için tavuk döner hala revaçta.

Merkezi  Erbaa’da bulunan” Şirinler Fast-Food “ İşletmesinin sahibi Coşkun Tonkal, ikinci şubesini 16 Mart  2011 Cuma günü  ilçemiz Cumhuriyet (Oteller caddesi) İş Bankası karşısında törenle hizmete girmiş yaklaşık 3 yıl sonra kapanmıştı.

Mesai günlerinde yaklaşık 350 kiloya yakın et ve tavuk dönerin satıldığı ilçemizde, Beyoğlu Beey döner, 2019 Eylül’de bir farkındalık oluşturarak kilo ile döner satışına başladı.  Pazarcılar Caddesi(İstanbul Ucuzluk Pazarı yanında) faaliyete gösteren Beyoğlu Beey dönerde 1 kilo döner 100 liraya satılıyordu. Bugün ise ilçemizde 100 gram et döner 120 TL’ye servis ediliyor.

Eylül 2019, Beey Döner, Taşova

Kurumsal hazır döner firmalarının da bir dönem yer aldığı ilçemizde bu tür lokantalar varlığını sürdüremedi.

Tavuk dönercilerin yanı sıra bu kez de çiğ köfteci furyası başladı. İlk kez 17 Nisan 2013 günü Komagene Çiğ Köfte Salonu daha sonra Serince, Battalbey, Hacıalioğlu, Oses çiğ köfte salonları açıldı. Özellikle ilçemizdeki yüksek okul talebeleri ile gençlerin ilgi gösterdiği çiğ köfte dükkanlarının uzun süre varlıklarını sürdürmeleri bekleniyor.

2020 yılında Kadir Torun Caddesi’nde, Uğur Kafe Unlu Mamüller olarak hizmete giren salon 15 Kasım 2023 itibarı ile aynı zamanda alabalık ve köfte üzerine Seyhan Restorant ismiyle devam ediyor.

Bir zamanlar yemek kültürünün çok yüksek olduğu ilçemizde yeni nesil eskiler gibi damak tadına sahip değil mi ne? Tabii bunda hayat pahalılığının da önemli bir faktör olduğunun altını çizmeliyiz.

Şimdi yok olan mekanlarımızın unutulmayacak isimleri olan lokantacılarımızdan vefat edenlere Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaşayanlara sağlıklı, mutlu uzun ömürler diliyoruz.

5. BÖLÜM GÜNÜMÜZDEKİ MEKANLARDAN OLUŞACAK.

Yorum Ekle