İlçemiz Yeşimenbükü adı altında bir köyken Dönemin Tokat Valisi İzzettin Çağpar’ın gayretleri ile 1944 yılında Tokat’a bağlı bir ilçe oldu.
Yemişenbükü’nde 1944’de 60 hanede 350 nüfus yaşıyordu. Tokat’a 9 yıl bağlı kalan Taşova’nın kuruluşunda amir, memur, esnafın ağırlığı Amasya merkez, Tokat merkez, Erbaa, Samsun merkez, Ladik gibi yerleşim merkezlerindeki vatandaşlardan oluşuyordu. İlerleyen yıllarda bu demografik yapıda önemli değişimler oldu. 15 Haziran 1946 Pazartesi günkü kayıtlara göre 195 hanede 65 dükkan 3 lokanta 1 fırın 2 kahve 4 tütün deposuna sahipti. 452 seçmenin oy kullandığı ilçe merkezinde yaklaşık 1100 kişi yaşıyordu.
14 Haziran 1949 tarihli verilere göre ise 355 hanede 1800 nüfus yaşarken, 112 dükkan, 3 lokanta ile birlikte fırın sayımız ikiye yükseliyordu. Yine o dönemde 2 içkili lokanta ve 4 tütün deposu bulunuyordu.
İlk fotoğrafçı dükkanı 1945’de Erbaalı Abdullah Efendi tarafından açılıyor. Bir süre Taşovalı ilk fotoğrafçı olan Gürsu köyünden Ali Erdem (Foto Eral) ile Hükümet caddesinde ortaklık yapan Abdullah Akar daha sonra Erbaa’ya taşınıyordu.
Dededen toruna 3 kuşaktır fotoğrafçılık yapan Foto Cem’in sahibi Mehmet Bahar’ın oğlu Osman Bahar İstanbul Kadıköy’de bir süre mesleği iyice öğrenerek 1965 yılında işyerini açıyordu. İlk renkli fotoğraf stüdyosunu Amasya’dan önce ilçemize getiren Osman Bahar, halen mesleğine Hükümet caddesinde devam ediyor.
Yüksel Albayrak ve Fahrettin Aydın (Merhum öğretmen Fahrettin Aydın arşivi)
1960’lı yılların ortalarında Alpaslan köyünden Veysel Albayrak Merkez camii dükkanlarında Foto Görçek, Güvendik köyünden Yamen Güngör ise Pazarcılar caddesinde Foto Güngör adı altında fotoğraf stüdyosu açmışlardı. Veysel Albayrak’ın Almanya’ya gitmesi, Yamen Güngör’ün vefatı dolayısı ile kapandı.
1981 yılında Kızgüldüren köyünden Adem Önder, Foto Önder olarak eski Buğday pazarında 38 yıldır faaliyetini sürdürüyor. 1983’de Hükümet caddesinde Erol Fotoğraf stüdyosunu açan öğretmen Mustafa Erol’un vefatından sonra oğlu Selim Erol, Kadir Torun caddesinde mesleğini sürdürüyor.
1985 yılında merhum Ali Erdem’in oğlu, Erbaa kitabını hazırlayan (Erbaa’da Foto Fon’un sahibi) merhum Nurettin Erdem, Erbaalı Zekeriya Müezzinoğlu ile Foto Tayf stüdyosunu açmış, bu işyeri 1988’de kapandı. Aynı yıllarda Alpaslan’da fooğrafçılık yapan Veysel Torun Hükümet caddesinde fotoğraf stüdyosu açtıysa da bir süre sonra kapandı. 1987 yılı Nisan ayında eski Buğday pazarında fotoğrafçılığa başlayan Kızgüldüren köyünden Foto Abdullah, Abdullah Çakmak Hükümet caddesinde mesleğe devam edenlerden.
1990 yılında eski Buğday pazarında fotoğraf stüdyosu açan Mercimek köyünden Namık Kemal bir süre sonra işyerini kapattı. 1990 yılında Esençay’da fotoğrafçılığa başlayan Davut Önder, 1993 yılında Tekke köyünden Ercan Bolulu ile Hükümet caddesinde Foto Ben’i açtı. Davut Önder, halen mesleğini aynı adreste tek başına sürdürüyor. 1998 yılında Aytaç caddesinde fotoğraf stüdyosu açan ve bir süre sonra kapatan Kadir Bahar’dan sonra ilçemizde fotoğraf stüdyosu açılmadı. Çırağı olmayan ve akıllı telefonların korkunç teknolojik gelişme gösterdiği günümüzde yeni bir fotoğraf stüdyosu açılacağını sanmıyoruz.
Halen 5 fotoğraf stüdyosunun bulunduğu ilçemizde fotoğrafçılık, bilgisayar ve internetin en fazla zarar verdiği mesleklerin başında geliyor.