Amasya İtimat

TAŞOVA EĞİTİM VE SOSYAL KALKINDIRMA VAKFI NE GİBİ DÜŞÜNCELERDEN DOĞDU

0
427

Vakfın kurucusu ve isim babası Özkan Ağış, fakir bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Çocukluk ve gençlik yıllarında da bu fakirlik devam etti.

Babası İlyas Ağış, Taşova kuruluşunda, Hükümetin verdiği 1 dönümlük (1000 m2) bahçede yetiştirdiği sebze fidesi ve sebzelerle, hem ailesini geçindirmeye ve hem de çocuklarını okutmaya çalışırdı.

Lise sonuna kadar Taşova, Erbaa ve Tokat’ta, çocuklarını okutmak için çırpındı durdu. Sıra, Üniversiteye gelmişti. Özkan AĞIŞ’a yol parası (trenle) verebilmek için, baba buzağılı ineğini satmak zorunda kaldı.

Özkan Ağış İstanbul Teknik Üniversite imtihanını kazanmıştı ama, eğitim desteği almadan okuyamazdı. Üniversiteye giriş derecesi yüksek olduğu için Etibank’tan, mecburi hizmet karşılığında burs alabilecekti. Ama, burs taahhütnamesinin, babasına ilaveten bir esnaf tarafından kefil olarak imza edilmesi gerekiyordu. Babası esnafları dolaşarak kefil aradı, bulamadı.

Son olarak manifaturacı rahmetli Yusuf Önder, ben Özkan’a kefil olabilirim dedi ve taahütnameyi imzaladı. Bu kefalet imzası Özkan Ağış’ın üniversite ve meslek başarılarının temel taşı oldu. Allah Yusuf Önder’e gani gani rahmetler eylesin.

Bu sosyal sorumluluk davranışı, Özkan Ağış’ın başarısını ateşlemişti, ama onu doğup büyüdüğü topluma karşı borçlandırmıştı. Taşova’da, arzu ettikleri halde çocuklarını üniversiteye gönderebilecek geliri olan aile sayısı çok azdı.

Bu borç ancak, yardımlaşma ve dayanışma duygularının yönlendirilmesi ve kurumsallaştırılması ile yapılabilirdi. Tarih boyunca fakirler için yardımlaşma ve dayanışma hareketlerinin yönlendirilmesinde Vakıflar, en etkin kurumsal vasıta olmuştur. Dinimize göre de ‘’insanoğlu öldüğü zaman bütün amellerin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: ‘’Yardımlaşma, istifadeye sunulan ilim ve hayırlı evlat’’. Tarihte ilk Vakıf Hazreti Ömer (r.a)’in Hayber fethinden sonra, ganimet olarak kendisine düşen bir arazinin, fakirlere, kölelere ve misafirlere vermesi olarak Kabul edilmektedir. Vakıflar Selçuklular devrinde gelişmesini sürdürmüş,

Osmanlı devleti de iyice büyümüştür. Vakıftan Genel Müdürlüğünün kayıtlarına göre, günümüze intikal etmiş vakıf sayısı 52.000 adettir. Vakıflar tarih boyunca hangi amaçlarla kurulmuş olurlarsa olsunlar, İslam ve Türk dünyasında birbirinden önemli, çok çeşitli hizmetleri üstlenerek, günümüzde modern devletin yapmakta olduğu çok sayıda kamusal görevi, yüzyıllarca yerine getirmişlerdir. Vakıflar, hayır kurumlarıdır.

Bu kurumların kuruluşları ve işletmeleri şu esaslara dayanmaktadır.

·  Veren el, alan elden hayırlıdır ve Allah tarafından da makbuldur.

·  İnsanların en hayırlısı da, insanlığa faydalı olandır. Vakfın en hayırlısı da, insanların en çok duydukları ihtiyaçı karşılayandır.

·  Fakirlere yardım edilir ama, yardım alan insan bu borcunu Vakfın mülkünde çalışarak öder veya ailesinin fertlerinden, meslek sahibi olanlar öder.

· Vakıflar gerektiğinde, felaketzedelerin yardımına koşar. Engelli hemşerilerinin ilaç, gıda ve cihaz ihtiyaçlarını karşılar.

Taşova Eğitim ve Sosyal Kalkındırma Vakfı (TEKVA) bu düşüncelerle kurulmuştur. Kuruluşumuzu maddi ve manevi desteğini esirgemeyen hemşerilerimize şükran borcumuz var.

TEKVA sadece kurucuların değil, hayırsever hemşerilerimizin bağış ve destekleri ile yaşayacak bir hayır kurumudur. TEKVA’yı desteklemek, gelecek nesillerimize karşı bir sosyal sorumluluktur.

Bugüne kadar 700 Yüksek Öğretim Öğrencilerine eğitim desteği sağlayan TEKVA, kaynaklarının azalması nedeniyle, bütün başvuruların karşılanmasında zorlanmaktadır.

Buna bir de, her ay giderek artan enflasyon baskısı eklenmektedir. Taşova Esnafını, STK’ları Parti teşkilatlarını, öğretmenlerimizi ve mali durumu müsait hemşerilerimizi TEKVA’yı desteklemeye davet ediyoruz.

Ayrıca, TEKVA’dan eğitim desteği alarak üniversite veya yüksek okulu bitiren öğrencilerimizden, üniversiteyi bitirerek çalışmaya başlayanlara, TEKVA’ya olan şükran borçlarını hatırlatmak istiyorum. Bu yıl TEKVA,  Kuruluşunun 25. yılını kutlayacaktır. 4000 T.L. (bir öğrenciye 1 yılda sağlanan eğitim desteği) liranın ve üstündeki bağışlara, kuruluş yıldönümü töreninde şükran plaketleri verilecektir. Sizler de el atın ki bu ulu çınarın yaprakları gelecek nesilleri serinletsin.

Sevgi ve Saygılarımızla
TEKVA Yönetim Kurulu

Yorum Ekle