Çiçeğinin renginin sarı olması ve mali değerinin düşmediği için Taşova halkının ‘çeyrek altın’ olarak adlandırdığı lezzetli çiçek bamyamızın ünü sınırlarımızı çoktan aştı. Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç: “Amasya Çiçek Bamyamız ile ilgili Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurumuzu yaparak tescil sürecimizi başlattık” demişti.
Amasya merkez köylerinde pek üretilmemesine rağmen Valilik tarafından tescili yapılan ve kısmen Göynücek ilçesinde üretilmesine rağmen bamyanın Festivalini Göynücek Belediyesi yapıyor. En fazla Taşova ilçesinde yetiştirilen Çiçek Bamyası, yaş ve kuru olarak yurdun dört bir yanına ve Avrupa’ya pazarlanıyor.
BAMYAMIZI KONYA HA KAPTI HA KAPACAK…
İlçemiz için çok önemli bir gelir kapısı olan bamya Taşova’nın kimliğiyle özdeşleşmiş, belediye ve kaymakamlık logosunda da kendine yer bulmuş, açık yeşil renkli ve küçük meyveli olan Taşova bamyamızın Amasya-Taşova çiçek bamyası ülkemizde, özellikle de Konya’da çok büyük ilgi görüyor ve düğünlerin gözde yemeği haline gelmiş durumda. Konya’da neredeyse tüm lokantalarda bamya çorbası ve yemeği bulunurken, ne ilçemizde ne de Amasya lokantalarında bamya yemeği talep olmadığı için yapılmıyor.
TAŞOVA ÇİÇEK BAMYASI 3 YILDIR AVRUPA MUTFAKLARINDA YER ALIYOR
Perakende sektöründe kuru bamya olarak bilinen Taşova Çiçek bamyası artık Avrupa’ya da ihraç ediliyor.
İlçemizde Mahsulatçılık yapan Ömer Hancı ve Ahmet Yaşar 2022 yılında elli gramlık paketler halinde elli bin paket (toplam iki buçuk ton) bamyayı Almanya, İspanya, Bosna Hersek, Fransa, Hollanda ve İtalya’ya ihraç etmişlerdi.
AMASYAGRAM HOLLANDA HALİNDE TAŞOVA BAMYASI VİDEOSUNU PAYLAŞTI
Bamyamız, Hollanda’da en büyük etkinlik fuarlarından bir tanesi Expo Fuar alanında tanıtıldı. Hollanda’da yaşayan Amasyagramın sahibi Amasyalı Abdurrahim Alıcı Hollanda’da hale Taşova Bamyasının satıldığını takipçilerine duyurdu.
Amasyagram Instagram hesabında yer alan videoyu izleyebilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör