Ahmet Günaydın
4 Ağustos 1944 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Erbaa ilçesinden ayrılarak Taşova adı altında kurulan ilçemiz 2597 km2 alanı kaplıyordu. O dönemde 71 köyü olan ilçemiz, Yemişenbükü adı altında bir köyken 60 hanede 350 nüfus yaşıyordu. 15 Haziran 1946 Pazartesi günkü kayıtlara göre ise 195 hanede 65 dükkan 3 lokanta 1 fırın 2 kahve 4 tütün deposuna sahipti. 452 seçmenin oy kullandığı ilçe merkezinde yaklaşık 1100 kişi yaşıyordu.
14 Haziran 1949 tarihli verilere göre ise 355 hanede 1800 nüfus yaşarken, 112 dükkan, 3 lokanta, 2 fırın, 2 içkili lokanta ve 4 tütün deposu bulunuyordu.
İlçemizin kuruluşundaki ilk esnaflarımızdan aslen Şahinler (Kuşuf) köyünden merhum Hamza Topkara’ya ait 1974’den bugüne yetmiş yıldır adresi değişmeyen eski dene pazarına Çağpar caddesinden girilen köşedeki dükkanın tabelası ilçemizin en eski tabelası.
Aslında Tabelacılar yazdıkları tabelaların genelde sağ alt köşesine isim veya unvanını yazarlardı. Ancak, İnşaat malzemeleri satıcılığı ve Hırdavatçılıkla iştigal eden ÇARŞAMBA PAZARI KOLL. ŞTİ. tazılı tabelayı kimin yazdığı belli değil. Bu dükkan merhum Hacı Hamza amcanın evladı Fevzi Topkara tarafından ticari hayatına devam ediyor.
Eskiden çok zor olan Tabelacılık Teknolojide olağanüstü gelişmeler sayesinde kolay bir meslek haline gelmiştir. Bu meslek genelde ikinci iş olarak yapılırdı. İlçemizin eski tabelacıları: Sepetli köyünden Osman Koçak, Emekli Nüfus memuru Necdet İyiöz, Naci Caba, merhum Emekli Öğretmen Kemal Tural, geçmiş dönem ilçemizde öğretmenlik yapan Demirdöğen, kısa bir süre merhum Emekli Öğretmen Bünyamin Yılmaz, Emekli Bankacı Ahmet Bayrak, Gemibükü köyünden Levent Bayındır, şimdilerde ise: Emekli Öğretmen Vedat Eser, Kamadan matbaası, Emre Reklam. Taşova’daki işyeri tabelalarının önemli bir bölümünü de Amasya’dan Demirtop Reklam, Erbaa’dan Halil Tabela yapıyordu.
Yıllar sonra metale yazılan tabelalar yavaş yavaş azalırken tabelalar güneşten korunmak için işyerleri önüne yapılan tentelere, işyerlerinin camlarına yazılmaya başladı. Belediyelerin metrekareye göre tabela vergisi almaya başlaması ile yavaş yavaş her iki yönden görülebilen genelde oval, kare ve dikdörtgen biçimindeki tabelalara yerini bırakıyor.