İlçemizde güz mevsimi hazırlıkları erken başladı, taze asma yaprakları salamura için hazırlanmaya başladı bile.
İlçemize 7 kilometre uzaklıktaki Hacibey köyünde ,sabahın erken saatlerinde üzüm bağına asma yaprağı toplamaya giden bayanlar, titizlikle topladıkları asma yapraklarını evlerin önünde zeytinyağlı ve etli dolmalık için cinslerine göre ayrılarak demetliyor . Geleneksel yöntemlerle kazan içerisinde sıcak su ile haşlanan yaprakların suyu akması için bir süre bekletiliyor. Haşlanan yapraklar ancak ikinci günü bidonlara basılıyor.Haşlanmış ve dinlenmiş yaprakların kök kısımlarına tuz serpilerek 5-10 kiloluk bidonlara basılıyor. İlçe pazarında kilosu 6-7 liradan alıcı bulan yaprak daha çok İstanbul pazarlarında Taşova yaprağı olarak alıcı buluyor. Her mevsim sofraların vazgeçilmezi zeytinyağlı ve etli dolmanın lezzeti yaprağından olduğu dile getiriliyor. İlçe köylerinde hep yaprağı hem de üzümü ile ekonomiye katkısı olan üzüm teveklerine daha fazla üretici ilgi duyuyor.
Yaprağı alınan üzüm bağında aynı zamanda üzüm olduğunu dikkat çeken üretici ,yaprakları toplarken üzümün üzeri açılmayacak şekilde toplanmalı . Bir bağın yaprağı en fazla iki kere toplandığını ifade ediliyor.
Hacıbey’li üretici Halil Aslan; ” Sabahın erken saatlerinde yaprağı topluyoruz.Sonra eve götürüp serin yerde demet yapıyoruz.Dizimin birinde zeytinyağlı diğerinde etli dolma için ayırarak demetliyoruz.Sapları düzgün olmalı ki tuzlaması ve bidonlara rahat yerleştirilmesi kolay olsun. Etli dolma için yapraklarımız küçük olmalı, yırtık olmamalı ve ince olmalıdır. Yaprağın salamura yapılışı; Kazanlarda haşladığımız yaprağı geniş leğenlere koyuyoruz.Bir gece kalan haşlanmış yapraklar çıkarılıyor. Yaprakla ince ve sarı olmalıdır. Sabah serinliğinde 3-4 kişi 30 kilo yaprak topluyor. Tuzlanan yapraklar bidonlara çok sıkı basılması lazım hava almamalı yoksa çürür. Yapraklarımızı 5 ve 10 kiloluk bidonlarda satışa sunuyoruz” dedi..