İlçemizde Bamyadan sonra bir zamanlar önemli ölçüde üretimi yapılan soğanın Coğrafi İşareti de Suluova’ya gitti.
1980’li yıllarda o dönem yaygın olarak kullanılan isimleriyle meşhur “Sonusa ve Zuday Soğanı”nın namı bölgemiz ve ülkemize yayılmıştı. Ancak bir yıl para yapıp, bir yıl para yapmayınca üretici büyük oranda soğan üretiminden vazgeçmişti. Aslında Taşova fıska soğanı; acı, kışa daha dayanıklı hem Suluova’dan erken çıkıyor ve yeşilliği de oluyor.
Suluova tohumluk soğanıysa tatlı, yeşilliği olmuyor ve daha geç çıkıyor.
İrisi yemeklik, küçüğü yeşillik (kavurmalık) soğanımız bu yıl 6.50 kuruşa kadar alıcı bulabiliyor.
12 Eylül 2022 Pazartesi günü Amasya Valiliği öncülüğünde Suluova Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işareti tescil edilen İlimize özgü “Suluova Soğanı” nın Coğrafi İşaret Tanıtım Programı gerçekleştirildi.
Suluova’da düzenlenen programa Vali Mustafa Masatlı’nın yanı sıra Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, siyasi partilerin temsilcileri, protokol üyeleri, TSO temsilcileri ile basın mensupları katıldı.
Programda konuşan Suluova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Turgut Aksu, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok ile Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya’ya özgü ürünlerin tüm Dünya’ya tanıtılmasının önemine dikkat çekerek, ‘Suluova Soğanı’ Coğrafi İşareti Tescilinin Amasya’ya hayırlı olması temennisinde bulundular.
Vali Masatlı ise konuşmasında: “Değerli protokol üyelerimiz, Amasya sizlerin de bildiği gibi tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun şekilde yapılageldiği bir ilimizdir. Amasya’mızın tarımsal hasılası ülke ortalamasının üzerinde seyretmekte ve tarım ile hayvancılık faaliyetleri ilimize önemli ölçüde katma değer sağlamaktadır.
Şu anda Kenevir Tohumu ve Hünnap üretiminde Türkiye’de 1’inci, Şeker Pancarı Tohumu ve Amasya Elmasında 2’nci, Kuru Soğanda 3’üncü, Bamya ve Salatalıkta ise 5’inci sıradayız.
Bildiğiniz gibi son 2 yıldır Coğrafi İşaretli ürünler konusunda önemli bir atılım gerçekleştirmiştik. Yaptığımız çalışmalarla 2020 yılında 4 olan coğrafi işaretli ürün sayımız, bugün itibarıyla 14’e çıkmış bulunmaktadır.
14’nci coğrafi işaretli ürünümüz ise, büyük bir memnuniyetle ifade ediyorum ki Suluova Soğanıdır. Zira Suluova Soğanı, kendine özgü özellikleriyle iç ve dış pazarlarda tercih edilen bir üründür. Suluova Soğanının coğrafi işaretinin tesciliyle birlikte, ürünümüz daha da değer kazanacak ve yurt dışında bilinirliği artacaktır.
Özellikle Avrupa ülkeleri, tarımsal ürünlerde kaliteli ve tescilli ürünleri özellikle tercih etmektedir. Bu noktadan sonra üreticilerimize düşen görev Suluova ve Amasya genelinde kaliteli soğan üretimini arttırmak ve tarımsal üretimimize üst seviyede katkı sunmaktır.
Bu düşüncelerle yeni Coğrafi İşaretli ürünümüzün Amasya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyor, bu sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”
Valimiz Mustafa Masatlı’nın konuşmasının ardından Coğrafi İşareti alınan Suluova Soğanı’nın tescil belgesi teslim alındı.