Doğruluk mu Cesaret mi oyununu bilmeyen yoktur sanırım. Genelde karşı tarafı zor duruma sokmaya yönelik bir oyundur. İhtiyacınız olan şey; kalabalık bir arkadaş grubu ve bir şişedir. Sırası gelen kişi şişeyi çevirir ve şişenin işaret ettiği arkadaşına: ” Doğruluk mu ? Cesaret mi ? ” sorusunu yöneltir. Sorunun muhatabı iki seçenekten birini seçer ve eğlence başlar.
Doğruluk ve cesaret arasında bir kıyas yapacak olursak, genelde insanlar ”cesaret” kısmının daha eğlenceli olduğunu düşünürler. Hoş; günümüzde dürüstlüğün her şeyden daha cesurca bir hareket olduğunu ifade edecek olursak, bu makaleyi okuyanların bazılarının yüzünde haklı bir tebessüm oluşurken, kimilerinin yüzünde de mahcup bir ifade belirecektir. Konumuza geri dönecek olursak, ortamı eğlendiren kısım “cesaret” kısmı olarak genellense de aslında “doğruluk” kısmı da oldukça eğlencelidir. En azından sizler de bizim gibi cevabını bildiğiniz soruları karşınızdakine sorarak onu gözlemleyebilirsiniz. Bir tavsiye de verecek olursak, oyunun ”doğruluk” kısmını günlük hayatta da denemenizdir. İnanın en az bu oyun kadar keyifli. Sonuçları tartışılır tabi…
Önceden tasarlamış olduğunuz doğruluk soruları karşınızdakini mizah anlamında zor duruma sokabilir. Hatta belirttiğimiz gibi cevabını siz ve sorduğunuz kişi dışında kimsenin bilmediği bir doğruluk sorusu sorarsanız ortam sizin için daha da keyifli hale gelebilir. Arkadaşınızın yalan konuşurken girdiği haller sizi kahkahaya boğacaktır. Yada tam tersi şekilde vereceği cevap ile dürüstlüğü ile sizi kendisine hayran bırakabilir.
Her ne kadar oyun gereği de olsa bir çok insan günümüzde kendilerine soru sorulmasından pek hoşlanmıyor. Sonuçta herkesin mizah anlayışı sizinle aynı paralelde olmak zorunda değil. Bu yüzden, oyun bittikten sonra hemen telefonunuzu elinize alın, etraftaki diğer arkadaşlarınıza hissettirmeden, o arkadaşınıza mesaj çekin. Arkadaşınızın da beyaz kalp anlamını bildiğini varsayacak olursak oyun bittikten sonra, onu zor duruma soktuğunuz için arkadaşınıza beyaz kalp içeren bir özür mesajı unutmayın. Emojilerle diyalog kurulan bir çağda yaşıyoruz nede olsa… Unutmayın! Dürüstse sizindir, değilse zaten hiç sizin olmamıştır. (Kötü mizah örneği.)