Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya’mızın simgesi olan ve coğrafi işaret tescili bulunan Amasya Misket Elması’nın Hasat Şenliğine katıldı. 13 Ekim 2023 Cuma günü Merkeze bağlı Kutu köyünde düzenlenen programa; Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, siyasi parti yöneticileri, kurum müdürleri, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Amasya’mızın simgesi, kendine özgü tadı ve kokusuyla ülkemizde haklı bir ün edinen Amasya Misket Elması’nın hasat şenliğinde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, Devletimizin sağlamış olduğu tarımsal desteklemeler ile misket elmasının rekolte verilerinden bahsederken, üreticimiz Ahmet Bütüner ise desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Devletimize ve üretime katkı sağlayan çiftçilerimize teşekkürlerini iletti.
Amasya’da yüzyıllardır elma üretimi yapıldığını ve elmanın Amasya ile özdeşleştiğini vurgulayan Valimiz Yılmaz Doruk ise konuşmasında şunları ifade etti: “Amasya Elması şehrimizle o kadar bütünleşmiş ki, tarihi ve geçmişi yüzyıllara dayanmış olmasına rağmen ilk olarak akla elma geliyor. Dünya çapında, böylesine bir yer ile özdeşleşmiş kaç tane ürün ve yer var derseniz, belki de çok azdır. Amasya Misket Elması, toprağıyla bütünleşmiş, gerçek manada coğrafi işarete layık, kendiliğinden markalaşmış bir üründür.
Tarım her dönem insanların en büyük uğraş alanlarından biri olmuştur. Geçtiğimiz yüzyıldan itibaren sanayi ve diğer hizmet alanlarına kayan üretim ağırlığı, tüm dünyayı etkileyen salgın süreciyle yeniden tarım sektörüne dönmeye başlamıştır.
Tabi Amasya denince tarım alanında akla meyve ve meyvecilik gelmektedir. Havası, toprağı ve iklim özellikleriyle meyve tarımı için oldukça uygun olan İlimizin, en bilinen meyvesi ise coğrafi işareti de bulunan Amasya Misket Elmasıdır.
Türklerin Anadolu’ya gelmesinden önceki uygarlıklarda elmaya ilişkin sembollerin ortaya çıkmış olması çok kıymetlidir. Elma üretimi yüzyıllardır bu topraklarda yapılagelmektedir. Nitekim ilimizde Yavru Köyünde keşfedilen yaklaşık 2000 yıllık mozaikte dahi Elma figürlerine yer verilmesi ve Amasya’mızın adının elma ile özdeşleşmesi, bu durumun bir göstergesidir.
2022 yılında İlimiz genelinde yaklaşık 7700 ton Amasya Elması üretimi gerçekleştirerek, Türkiye genelinde 3. sırada yer almış bulunuyoruz. Bu yıl ki hasat döneminde de bu rakamların artması ve çiftçilerimizin yüksek seviyelerde gelir elde etmesi en büyük temennimizdir. Valilik olarak Amasya Misket Elmasına özel bir itina ve çalışma yapmak gerektiğini de müşahede ediyoruz. Kaynaklarımızla özel bir destek sağlamaya gayret edeceğiz. Üretim ve sonrasında işlenip türevlerine dönüştürülmesi anlamında çalışmalar yapmayı arzu ediyoruz.
Amasya için Masallar Şehri diye boşuna söylenmemiş. Tarihi, kültürü ve doğal yapısı, içindeki mistik havası, insanın ruh dünyasını etkileyen ve huzur veren bir şehirdir. Burada bulunmanın hayatın belli döneminde bir imtiyaz olduğunu düşünüyorum. Amasya ayrıca bilim merkezi olarak, Anadolu’nun tüm bölgelerine bilim, sanat ve devlet adamı yetiştirerek göndermiştir.
Elma tüm bunlara ışık tutacak bir değerdir aslında. Tarımsal ürünler bir tecrübe neticesinde oluşuyor. Muhtemeldir ki, Amasya’nın ilim ve bilim merkezi olması, böyle bir ürünün burada geliştirilmesi sonucunu da doğurmuş olabilir. Dileğim bu ürünün gerçek değerini bulması ve giderek miktarının artarak yaşatılmasının devam etmesidir.
Bu düşüncelerle çiftçilerimize bereketli bir hasat sezonu diliyor, sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”
Konuşmaların ardından Vali Yılmaz Doruk, ilk hasadı gerçekleştirerek çiftçilerimize bereketli hasatlar diledi.
Taşova’ya bağlı Destek beldesinde kendine has snap cinsi Destek Elması ile ön plana çıkarken, Yeşilyurt (Sepetlioba), Dereköy, Tatlıpınar (Darmaderesi) ve bir çok köylerimiz ile beldelerimizde misket ve diğer elma çeşitleri üretiliyor.