ŞİMDİLERİN EN GÖZDE MESLEĞİ MÜTEAHHİTLİK

0
2

Ahmet Günaydın

Dünya kuruldu kurulalı insanlarımızın en büyük sorunu barınma, yeme – içme, giyim, ısınma, binek ve geleceğini garantiye almak için altın ve son yıllarda döviz biriktirmek olmuştur.

KUYUMCULUK

İlçemizde 1980’li yılların en gözde mesleği Kuyumculuktu. Öyle ki 1990’lı yılların ortasında bu dayı 18’e kadar yükselmişti. Tabii ki bunda en büyük etken bir zamanlar 480 işçinin çalıştığı kapatılan Tekel İşletme Müdürlüğü idi. Şu an ilçemizde 5 kuyumcu mevcut.

TÜPGAZ BAYİİLİĞİ

Taşova’nın ticarette Altın çağını yaşadığı 1980’li yıllarda bir diğer gözde meslek ise Tüpgaz bayiiliği idi. Köyleriyle beraber yaklaşık 60 bin insanımızın yaşadığı ilçemizde İstanbul başta olmak üzere diğer kentlere göç başlayınca 12 olan tüpgaz bayii azalmaya başladı. 2015 yılı sonunda doğalgazın da gelmesiyle bu sayı 4’e düştü.

GALERİCİLİK

Yine 80’li ve 90’lı yılların bir diğer gözde mesleği ise Oto galericilik idi. Hatta bir zamanlar Taşova’da Oto pazarı bile kuruluyordu. Galerici sayısı iyice çoğalınca belediye şehir içi trafikteki sıkışıklığı önlemek adına 1995’de Amasya yolu 1. kilometresinde Galericiler sitesi açtı. Ayaklı galericiler ile birlikte sayı bir hayli çoğaldı. 2000’li yıllarda galericiler sitesi kapanırken, azalan galericiler ilçe merkezine dağıldı.

MÜTEAHHİTLİK

Bugünlerde Taşova’nın her geçen gün yükselen sektörü İnşaat müteahhitliği. İnşaat mühendisi, sektörün önemli bir dalı olan Harita mühendisliği ve müteahhitlik belgesine sahip toplam 48 kişi bulunuyor. Ortaklık şeklinde ve bireysel olarak inşaat sektöründe büro sayısı: 22 oldu.

İnşaat sektöründeki bu sayının artması İstanbul ve diğer kentlerden ilçemize dönüşün çoğalması ile ilgili. Özellikle köylerde özel inşaatlar çoğalıyor. Her ne kadar Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre nüfus kaydını almasa da, ”memleketime geldiğimde kendime ait bir evim olsun” diyenler giderek artıyor. Doğalgazın Taşova’ya geldiği yıldan sonra merkezde yapılan toplam daire sayısı 1500’ü geçti. Bunların önemli bir kısmı belli yaşın üzerinde ”bu yaştan sonra niye maşayla, kovayla kürekle uğraşayım”  diye düşünen ilçemizin köylerindeki vatandaşlardan oluşuyor.

Yorum Ekle