Suluova ilçesine bağlı Salucu köyünde yaşayan Hüsamettin Topsakal, evinin balkonunu ve bahçesini adeta müzeye çevirdi.
Almanya’da otomobil fabrikasından emekli olan ve yurtdışında yaşayan ama vaktinin çoğunu memleketi Suluova’da geçiren Hüsamettin Topsakal, yıllardır temin ettiği eski eşyaları evinin balkonunu ve bahçesinde sergiliyor.
İlçemize bağlı Sepetli köyünde dünyaya gelen 56 yaşındaki 4 çocuk ve 11 torun sahibi olan Hüsamettin Topsakal, Suluova ilçesine bağlı Salucu köyünde yaklaşık 150’den fazla eski objeyi evinin balkonunda ve bahçesinde sergiliyor. Küçüklükten beri eski eşyalara merakı olan Hüsamettin Topsakal’ı ziyarete gelenler evi gördükleri an buraya müze ev demeleri üzerine ismi de öyle kaldı.
Hüsamettin Topsakal, evinin bahçesinde at arabası, kağnı, balkonunda ise 2. Dünya savaşından kalma pilot ve asker miğferleri, Orak, ellik, Lambalar, pürümüzler, Gaz lambaları, semaverler, Şeker makası, kara saban demiri, teraziler, güğümler, ibrikler, dibek, yayık, çeşitli tarım aletleri, kağnı yağdanlıkları ve birbirinden değişik objeleri sergiliyor.
56 yaşındaki Hüsamettin Topsakal, “Bu evi hazır aldım yalnız bu gördüğünüz terası kendim yaptım. Hayalimdi. Burası çok güzel bir yer. İnanları çok güzel. Taşova’da da halen kurulu, düzenli baba ocağım duruyor. Ben burada mutluyum. Ben böyle antikalara çocukluktan çok meraklı olduğum için gelen arkadaşlar müze ev dediler, ismini öyle koydular. Müze ev olsun, köyümüzde herkes gelip bakabilir. Dışarıdan gelen insanlar bakabilir.
Açık kapım herkese. Herkese çayım var, kahvem var. En böyle bir insanım. Burada gördüğünüz hepsinin sahibi var. Hepsini kimden aldığımı biliyorum. Allah razı olsun verenlerden. Topladım böyle. Orak var, ellik var, at arabası var, kağnım var. Lambalarım var, pürümüzler var, dibek, yayık, yayık çok seviyorum çünkü yayıkla büyüdük. Hayalim gerçekleşti ama tabi bunların kapalı tabi burada. Kimse görmüyor burada, sadece benim misafirlerim görüyor. İsterim ki ülkem bunu görsün. Gelsinler, görsünler. Devlet isterse gelsin alsın verebilirim.
Hepsini bana soruyorlar, 50 yaşındaki insanlar bile kağnı yağdanlığını bilmez. Herkes soruyor, bilmiyorlar. Bunları tanıtıyorum, söylüyorum. Zamanım bunları tanıtmakla geçiyor gelen misafirlerime. Gelsin herkes kapım açık. Şu kağnı yağdanlığı öküz boynuzundan yapıldı. Bunu kimse bilmiyor. Bunu da bana bir arkadaşım verdi bana, bit pazarından aldı. Bu da ikinci dünya savasındaki bombardıman uçaklarının Alman pilot miğferi.” dedi.
Hüsamettin Topsakal’ın en büyük hayali ve isteği ise bu evi herkesin görmesi, herkesi bu evi görmeye davet ediyor. Kaynak: Amasyaobjektif