SAC KÜLLEMEK VE SAC EKMEĞİ

Ahmet Şimşek

Amasya yöresinde sac ekmeğinin yeri bir başkadır. Yöre halkı için sac ekmeği yapmak önemlidir.

Köy fırını yanmazsa, sıra gelmezse, Anadolu hanımları acil çözümler bulur. Sac önce küllenir. Ateş hızlı yanıp ta ekmeği yakmasın diye. Odun ateşi külü bir tasta suyla, tuzla karıştırılarak çamur haline getirilir. Çamur halindeki kül sacın iç kısmına sürülür, sacın kuruması beklenir. Küllenen sac ocaklığa konur, sacın altına azar azar odun atılır, daha önce tahta teknede hazırlanan mayalanmış hamur evşün ile koparılıp, top top halinde hamur tahtasına sıralanır.

Uğra ile (yapışmasın diye un) hamur yazılır. Sacın üzerine biraz un serpilir, yazılmış hamurlar saca itina ile yerleştirilir. Sıcaklık ayarı iyi yapılmalıdır. Ateş çok yanarsa ekmeğin yüzü çırpar, yani ekmeğin içi hamur kalır, yüzü yanar. Sacın altı az yanarsa ekmek pişkin olmaz. Becerikli hanımlar ayarını iyi yaparlar. Ekmekler çok lezzetli olur. Tadı damağınızda kalır. Tereyağ sürülen veya pekmeze batırarak sıcak sac ekmeğinin ayrı bir lezzeti vardır.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Magazin 2023

Yorum Ekle