O ürün ile ilgili çiftçilerimiz arasında “Yedi yılda bir çiftçinin yüzünü güldürür” tabiri yaygındır.
Bindokuzyüzseksenli yıllarda ülkemizde üç ilçe bu üründe nam yapmuştı. Bursa-Karacabey ilçesi Amasya’nın Suluova ilçesi ve ilçemiz Taşova. Tütün ve pancardan sonra üçüncü sırada yer alan soğan üretimi her geçen yıl giderek azalıyor. Soğan deposu olarak bilinen Uluköy köylüsü alternatif ürünlere yönelirken, Alpaslan‘da bu yıl soğan üretimi neredeyse hiç yapılmadı.
Bölgemizde soğan üretimi arpacık (tıska) ürünün tarlaya dikilmesi şeklinde yapıldığı için hasatı erken olmaktadır.
Ekiminden hasata kadar geçen sürede aşırı iş gücü gerektirmeyen soğanını pazarlama ve ekonomik getirisi son derece istikrarsız bir üründür. İlçemizde soğan yemeklerin haricinde özellikle köy fırınlarında yapılan ekmeklerin içine katılarak da tüketilmekte olup yağda kavrulan soğanların içine tuz, baharat ve biraz salça katılır. Soğuduktan sonra mayalı hamurun içine konularak pişirilir. Özellikle fırından yeni çıktığında bu soğanlı pidelerin tadına doyum olmaz. Genellikle dini bayramlarda ve özel günlerde pişirilir.
Bu yıl kilosu 80-100 kuruş arasında değişen soğan yok satıyor.
Doğal antibiyotik olarak tanımlanan soğanın faydaları:
- İdrar söktürür
- Kan şekerini düşürür
- Mide asidini artırır ve sindirimi kolaylaştırır
- Bağırsak hareketlerini artırır
- Müshil etkisi yapar
- Antibakteriyaldır
- Yaraları iyileştirir
- Tansiyonu düşürür, kalp fonksiyonlarını destekler