Oto tamircisi kime denir, ne iş yapar sorusunun cevabı olarak öncelikle şunu söylemek gerekir ki, oto tamircisi bir imalatçı değildir. Otomobil, otobüs, gibi motorlu araçlarda motorun yakıt, ateşleme, yağlama, fren ve direksiyon sistemi gibi sistemlerinde meydana gelen arızaların bakım ve onarımını yapan kişilere oto tamircisi adı verilmektedir.
Oto Tamircisinin Görevleri
Oto tamircisi kime denir, ne iş yapar sorusuna daha büyük bir açıklık getirebilmek için oto tamircisinin görevlerinden bahsedebiliriz. Oto tamircisinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Otomobilde meydana gelen arızayı tespit etmek
- Gerekli parçaları temin ederek arızayı gidermek
- Zamanla çıkabilecek arızaları baştan önlemek için araçların periyodik bakımlarını gerçekleştirmek
- Araçların motor, yakıt, ateşleme, soğutma ve fren donanımlarının yanı sıra güç aktarma organları, elektronik donanımları ve ön düzen ve süspansiyon donanımlarının bakım ve ayarlamalarını yapmak.
- Normal olmayan hareket ve oluşları belirlemek
- Gerekli sökme, takma, parça değiştirme gibi işlemleri yapmak
- Yapmış olduğu işlemlerle ilgili raporlama ve kayıt tutmak
Oto Tamircisinin Kullandığı Ekipmanlar Nelerdir?
Oto tamircilerinin kullanmış oldukları araç, gereç ve ekipmanlardan bazıları; distrübütör muayene tezgahı, mengene, pense takımları, motor test cihazı, buji temizleme cihazı, kaynak makinesi, enjektör muayene cihazı, matkap, pafta, eğe ve levye gibi araçlardır.
Oto Tamircisi Olmak İsteyenlerin Sahip Olmaları Gereken Özellikler
Bir oto tamircisi olabilmek için bir takım özelliklere sahip olmak gerekmektedir. Bu özelliklerden bazıları şu şekildedir:
- Şekiller arasındaki ilişkileri görebilme yeteneği
- Mekanik problemleri çözebilme kabiliyeti
- El ve parmakları ustalıkla kullanabilme,
- Temas yoluyla yer, şekil ve konumu tanıyabilme kabiliyeti
Oto tamirci birinci derecede makinelerle ilgilenmektedirler. Ve bu meslek için mesleki eğitim merkezlerinde motorlu araçlar teknolojileri ve otomotiv mekanikerliği alanında eğitim alabilirler. Ayrıca mesleğe giriş için öncelikle çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimleri almak gerekmektedir. Bu meslek derslerinde teorik olarak verilen bilgilerin yanı sıra usta öğreticilerin gözetimi altında pratik alanda da çalışmalar yapılmaktadır.