Ahmet ŞİMŞEK
Kültür denince, aklımıza hemen eskiler gelir. Elektriğin olmadığı dönemde, her evde bulunmayan, çaldığımız radyolar, pikaplar, plaklar, bir zaman pilleri çabuk biten, teypler vardı.
Şipşak fotoğrafçılar vardı. Üç bacaklı kutu, kutunun arkasında siyah bir boru gibi bez sarkar, toplar oradan bakarlardı. Taşova’da Eski Sümerbank karşısında Foto Ali (Erdem) dayı vardı, vesikalık fotoğraf çekerdi. ”Bir hafta sonra al ”derdi.
Ne hızlı geçti önümüzden bu kültürümüz hepsi yok oldu gitti. Bir plakta 2 adet şarkı veya türkü vardı. Cızırtılı bir pikabın iğne sesi ile başlayan ve nostaljik müzik sesinin gelmesi ile, bizleri meraka boğardı. Çocukluğumuzda küçük bir kutunun içinden ses geliyor, haberleri veriyor, kendi dünyamda fikir yürütüyordum. Her halde bu kutuya adam sığmaz, adamın kafası ancak sığar, adamın kafasını koymuşlar diye düşünüyordum. Plaklar çıktı, veya bizim köye yeni geldi. Eski amcalar gramofon diyorlardı o da ne ki dedim? Kurma kolu varmış, saat zembereği gibi, kuruyormuşsun, başlıyormuş dönmeye. Gramofon çalışınca plağı da döndürmeye. Plak dönünce, pikap iğnesi sayesinde, müzik çalıyor tabi, köyde biz onu göremedik. Biz ancak Pikapları gördük, oda pil ile çalışıyordu. Pikaplar sayesinde Ali Ercan, Neşet Ertaş, Yıldıray Çınar, Bedia Akartürk, Mihrican Bahar, gibi sanatçıları tanıdık. Türkülerini dinledik. Şimdiki gibi bir flaşa türküleri doldur, 1500 – 2000 şarkı türkü dinle. Elektrik fişine tak veya şarjlı MP3 cihazlarına tak Flaşı, CD yoktu öyle teknolojiler.
Bu Kültürü yaşatan pek çok değerli insanlarımız vardı. İlçemizde bunlardan en önemlisi Taşova ilçesi Alpaslan beldemizden Necmettin Celep kendi dünyasında kültürümüzü hala yaşatmaya devam ediyor. İlçemiz merkezinde bir okulda memurluk yapan Celep aynı zamanda çocukluğundan beri, fotografçılık, radyo, teyp, pikap, plaklarla, daktilo makinesi, kültür hizmetine büyük katkıda bulunuyor.
Herşeyin paraya göre ölçüldüğü günümüzde kültürümüzü yaşatmak aslında birilerine göre boş iş, geliri getirisi yok gibi bakılsa da, her şeyin para olmadığını ve gelecek nesillere bu kültürün ulaştırılmasının insanlık görevi olduğunu biliyor Necmettin Celep.