Amasya İtimat

KULLANDIĞIMIZ MALZEMELER: GEÇGERE

Ahmet ŞİMŞEK
Anadolu’nun çoğu yerlerinde kullanılan, bizimde Taşova ve köylerinde acil el ihtiyacı olarak kullanılan geçgere adındaki bu malzeme evlerin olmazsa olmazı.

Kültürel yazılarımızda özellikle unutulmaya yüz tutmuş, çıkrık, geçgere, kağnı, dirgen, yaba, orak, ellik gibi el aletlerini tanıtıp gündeme getirmeye çalışıyoruz. Nereden nereye geldiğimizi asla unutmamak için ebemizin, dedemizin kullandığı bu malzemeleri asla unutmamalıyız. Fotoğrafta görülen el aletine Taşova yöresinde geçgere denir. Bazı bölgelerde bunun adına Teskere, Tezgere, Çankırı yöresinde Germe, Ordu Yöresinde cezgere, Bazı bölgelerde Tezekgeredir açılımı tezek taşımak için gerek araç anlamına gelir. Tarla, bağ ve bahçelerde bulunan taşlar tırmıkla toplanır geçgere ile sınıra dökülürdü.

 

Geçgere inşaatlarda malzeme taşınmasında kullanılır. Ahırdan bahçeye hayvan gübresi (kemre), taşınır. İnşaatlarda harç, kum, tuğla çekmeye yarayan, ilkel ama bir o kadarda faydalı bir alettir geçgere.

 

İlçemiz Arpaderesi köyünden Emekli Öğretmen Ahmet Üstün’den aldığımız bilgilerde
Amasya ve çevresinde “geçgere” Türk Dil Kurumu sözlüğünde “tezkere”. Genelde terhis belgesi olan teskere ile karıştırılır. Geçgere bana daha sıcak geliyor. Çok malzeme taşıdık. Eğer sapı eline uygun değilse avuç içlerinde kabarcıklar oluşurdu. Şimdilerde el arabaları, patpat diye tabir edilen küçük motorlu aletler, makaralı, elektrikli, calasgal denilen binaya malzeme çıkarılan aletler geliştirildi.

Yorum Ekle