Asuman ERÇİN
Yaşadıkları zorlukları bayrama çevirme hayalleri olan, ilkeli, ırk, dil, din, ben, sen ötekileştirmeden el ele, yürek yüreğe, omuz omuza, adım adıma yürüyebilen ulusal değerlerini her şeyin üstünde tutan devlet anlayışımızla, şiirlerindi bayram.
Yok olana hissettirmeden bayramlık almaktı bayram. Bir elma şekeriyle kanaatkâr, bir mendil sallamak kadar heyecan verici, bir trompetin ritmiyle sağ, sol, sağ, sol.. adımlarıyla yürüyen tüm halkı çoşturduğu tek yürek olduğu ideolojisini siyasi kimliğini bu güzel adımlara hedef ettirmediği fikri hür vicdanı hür düşünen nesiller yetiştirmeyi hedefleyen, üreten kimlikleriyle ülkesine hizmeti, insani değerlerini sıfatlarla sınırlamayan onurlu duruşlarıyla, saygıyla, sevgiyle selamlayan güveni huzuru bayramdı.
Bir fotoğrafın anımsattıkları; 23.Nisan 1970 Taşova Atatürk İlkokulu 5. sınıf öğrencisiyim. Çekeni yad etmeden geçemem. Foto Güngör (Yagmen Güngör). Sanatçılar geleceğe not düşer. Bu bayramın anektodu ise; Benim belleğim de yörel giysisiyle, sırtında pırıl pırıl parlayan ibriğiyle (bir ismi var mı bilmiyorum) gür sesiyle itiraf edeyim biraz da ürkerek hatırladığım limonatacıydı. Şiirimi bitirdikten sonra yaklaşarak “Kız saçların takmamı dedi” ben biraz şaşkın. Şovunu izlerken. Limonata uzattı. Bu renkli insan, bayramın en iz bırakanı oldu.
Yediden yetmişe halkındı bayram. Şu an bir karede bir yumağın sarmalında zamanı birlikte geri sarabiliyor, aynı değerlerle bir şiiri okuyabiliyorsak bundan daha güzel bir varoluş bayramı kutlanamazdı. Hiç görüşememiş olsak da büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleriyle kayıtsız ve şartsız bu ruhu taşıyor olmamızdır.
Asuman Erçin’in Taşova eski Tekel bahçesinde bayram günü okuduğu şiir
CUMHURİYET
Kan akıttık can verdik,öyle kavuştuk sana
Adın bile veriyor bahtiyarlık insana
Seviyoruz biz seni canımızdan ileri
Atamıza söz verdik, dönmeyeceğiz geri
Eğer birgün uğruna gerekirse canımız
Damarımızda saklıdır, senin için kanımız
Yaşamak için ölmek davasıdır HÜRRİYET
Yüzbinlerce şehidin adıdır CUMHURİYET…