12-22 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat festivali kapsamında Amasya’da yapılan kiraz teşvik yarışmasında birinci olan kiraz üreticisi Nezlet Çekiç 5 bin lira, ikinci olan Naile Göl 4 bin lira ve Turgut Karakaya ise 3 bin lira para ödülü kazandı. Taşova’dan dereceye giren olmadı.
Amasya’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kiraz Teşvik Yarışmasında ‘Amasya’nın En İyi Kirazını’ yetiştiren üreticilerin katıldığı yarışma sona erdi.
Şehzadeler Gezi Yolunda gerçekleşen programa Vali Yılmaz Doruk, Amasya Milletvekilleri Haluk İpek ile Reşat Karagöz, Garnizon Komutanı Tuğg. Kemal Çakıroğlu, Amasya Belediye Başkanı Av. Turgay Sevindi, protokol üyeleri, siyasi partilerin yöneticileri, kiraz üreticileri ve vatandaşlar yer aldı.
Programda ilk olarak İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, yarışmanın teknik detayları, kriterleri ve değerlendirme sürecine ilişkin bilgiler paylaştı.
Amasya Belediye Başkanı Av. Turgay Sevindi ise meyve diyarı Amasya’mızda kirazın, bir diğer meyvemiz elma gibi İlimiz açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Amasya Milletvekilleri Reşat Karagöz ile Haluk İpek de birer konuşma gerçekleştirerek, İlimizin meyvecilik sektöründe daha iyi noktalara gelmesi için bu alandaki desteklemelerin önemine vurgu yaptılar.
Son olarak konuşan Vali Yılmaz Doruk ise şunları ifade etti: “Değerli Çalışma Arkadaşlarım, Amasya’mıza katma değer sağlayarak bu geleneksel yarışmamızın yapılmasına vesile olan kıymetli çiftçilerimiz, basınımızın güzide mensupları, saygıdeğer Amasyalılar;
Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri çerçevesinde, her yıl sizlerin de bildiği gibi Amasya’mızın coğrafi işaretli ürünlerinden olan kirazımızın tanıtımını yapmak için bir araya geliyoruz.
8.500 yıllık tarihi ile Amasya’mız 14 medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehir olmakla beraber, tarımsal ürün çeşitliliği ve hâsılası bakımından da Türkiye’de öne çıkmaktadır.
Amasya’mızın tarımsal üretiminde öne çıkan ürünlerimizden olan kirazımızın 2022 ve 2023 yıllarında toplamda 87 bin ton üretimi yapılmış, bu yılda 50 bin tonun üzerinde bir rekolte beklenmektedir.
Amasya’mıza bu üretimle sadece geçtiğimiz yıl 1,1 Milyar TL ekonomik katkı sağlanmıştır.
Biz de bu ekonomik katma değeri arttırmak için Valiliğimizin öncülüğünde aromasıyla, kalibresiyle, tadıyla üstün olan “0900” cinsi kirazımızın coğrafi işaretini “Amasya Kirazı” olarak tescillemiştik.
Ayrıca 2020-2022 yılları arasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün hazırladığı, İl Özel İdaremiz ile DOKAP’ın desteklediği, toplam tutarları 2,1 Milyon TL olan projelerle 61.700 adet kiraz fidanından oluşan 1.234 dekar kiraz bahçesi tesis etmiştik.
Bu noktada üreticilerimiz de kirazımızı daha kaliteli ürettiklerinde, hem kendi gelirleri çoğalacak, hem de “Amasya Kirazı”mızın Pazar payı ile bilinirliği artacaktır.
Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hem kiraz üreticilerimize hem de diğer çiftçilerimize devletimizin destekleri de artarak devam edecektir.
Bu tür yarışmalar aslında sizlerle bir arada olmak için bir vesile olmakla birlikte, alın teriyle yetiştirdiğiniz tüm kirazlar bizlerin nezdinde zaten birincidir.
Sizleri emeklerinizden ve yarışmaya katılma cesaretinizden dolayı can-ı gönülden kutluyor, Amasya’mıza ve ülkemize kattığınız değerlerden ötürü de şükranlarımı sunuyorum.
Sözlerime son verirken, Pazar Günü idrak edeceğimiz Mübarek Kurban Bayramı’nızı da şimdiden tebrik ediyor, Kiraz Teşvik Yarışmamızın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.” Dedi.
Konuşmaların ardından Amasya Valisi, Milletvekilleri ve protokol üyeleri tarafından, dereceye giren kiraz üreticilerine ödülleri verildi.
Kaynak : Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan