Amasya İtimat

KİLİT TAŞLARI…

0
641

Yılmaz Sergen
Çok merak etmişimdir, yakınlarımızda kutup olmuş ahlakıyla, davranışlarıyla, yönetimleriyle vizyoner kişilikleriyle ön plana çıkmış insanlara öldükten sonra methiyeler yazma alışkanlığımızı anlamış değilim.
Yazalım tamam…
Şeyh Edibali’nin türbesinin onarımında halkla beraber çalışan bir valiye neden yaşarken değerli olduklarını, bizlere çok şey verdiklerini söyleyip, farkındalık oluşturmayız.
Nerden çıktı bu düşüncem…
Vali Bey kitabını duygu seli içerisinde okudum. Kitaptan alıntılar yaparak yazmayı düşünüyordum. Ama Naci abimiz bizden önce davrandı. Üzerinde düşünülmesi, yönetim hizmetlerinde faydalanılması gereken önemli bir kitabı anekdotlarıyla birlikte güzel üslubuyla tanıttı.
Oturduğu mekânlarda dışarıda üşüyen insanlarımızın olduğunu düşünerek kaloriferleri kısması, devlet kaynaklarını yerinde israf etmeden kullanması, halk ile iç içe yaşaması, makam aracı yerine yeri geldiğinde toplu taşıma araçlarını kullanması içimizi ısıtan uygulamalardır.
Kurum Müdürlerinin ilçe, köy inceleme ve toplantılarına vali beyin de içinde olduğu bir araçla toplu olarak gidilmesinin birden fazla derin faydası ve anlamı vardır.
Fakır fukaradan toplanan vergiler harcanırken, bir değil bin düşünerek harcaması, hele önlenebilir israftaki hassasiyeti…
Gecenin bir yarısı köyünden arayan bir vatandaşın sıkıntısını vali beye anlatırken, vali bey “ ilçe müdürünü neden aramadığını sorunca koskoca ilçe müdürü bu saatte aranır mı? Sayın valim” ifadesi tevazünün, halkıyla bütünleşerek her saatte ulaşılır olması yönetimdeki şefkatin, samimiyetin can alıcı noktasıdır.
Uygulamalarınla hep saygıyla, rahmetle anılacaksın güzel vali, güzel insan…
Yönetim okumuş biri olarak problemin düğümlendiği nokta, samimi ve ulaşılabilir olmaktır. Empati, kaynakların harcanmasında halkın içinde bulunduğu ahvalini düşünerek; keyiften uzak, israf etmeden yerinde kullanması, Yapılan güzel işlerden yönettiği insanların ve kendisinin keyif alması, tamtakır boş devraldığı bütçeyi, hizmet artı dolu bütçeyle devretmesi, yönetim bilimlerin ve geri kalmışlığın konusudur.
Sağlığında bunları yazarak, yaptığı hizmetlerin ne kadar kıymetli, bu ülke için ne kadar değerli olduğunu yazıp farkındalığını oluşturamadık.
İlimizde, ilçemizde içinde bulunduğu toplumun daha iyi şartlarda yaşaması için çabalayan her meslekten insanları yanı başınızda var olduğunu görmeniz mümkündür.
Yanlış anlaşılmasın sağ sol kavramı demode oldu. Ben daha kolay anlaşılması adına bu ifadeyi kullanarak, sağda olsun solda olsun etrafımızda fedakar toplumun faydası adına çalışan çok kıymetli, vatansever insanlarımız, yöneticilerimiz her zaman var olmuştur. Olmaya da devam edecektir.
İlçemiz dışında yaşadığım için birkaçı dışında tanıdığımı söyleyemem. İlçemizin aydınlanması için emeğini, imkanlarını esirgemeyen gazeteci, sanayiyi mektebe çevirip çırak yetiştiren, istihdam imkanı sağlayan sanayici, fakır fukaradan ilacın parasını toleranslı alan eczacı; fakır fukaraya gözeten esnaf, muhtaç hastasından para almayan doktor, öğrencisini evladı bilen daha iyi yetişmesi için çabalayan onunla ağlayan, onunla gülen eğitimci, ilçemizde gelişime öncülük etmeye çalışan STK’lar, derdimizi, yeri geldiğinde aşını paylaşan candan dostumuz, komşumuz, zarar etse de soframızda ekmeğimiz eksilmesin diye üretmekten vazgeçmeyen vefakar köylümüz…
Devleti, halkın refahı için çalışan birikimli, vizyoner, liyakatli, dürüst yöneticilerimiz…
Sıkıntılarımızı paylaşan, Mutluğumuzda payı olan her birey…
Bunlar yolumuzu aydınlatan fener gibidir. Yolumuzu aydınlatır, düştüğümüzde elimizden tutup kaldırırlar. Davranışları, iyilikleriyle hep yanımızda olurlar.
Eksik olmasınlar, hep var olsunlar.
Kıymetlerini bilip, kıymetli olduklarını sağlıklarında söylenmesi gerektiğini düşünüyorum. Fikirlerinden, aksiyonlarından, birikimlerinden olabildiğince faydalanmamız kendi adımıza çok önemlidir.
Bunlar toplumu ayakta tutan kilit taşlarıdır.

Yorum Ekle