Amasya İtimat

KALDURUK YAPRAĞI MI, ÇİÇEĞİ Mİ SEVERSİNİZ?..

0
148

Haber: Ahmet Şimşek

Yaylalarda ormanlarda, kendiliğinden yeşeren, şırıl şırıl akan derelerin kenarında, menekşe çiçeklerinin arasında kafasını toprağın üzerine çıkaran, baharın gelmesiyle, toprağın ısınmasıyla yeşilin her tonunu gördüğümüz yöremizde, Kalduruk bitkisinin yeri başkadır.
Yaylalarda doğal ortamda tamamen organik bu bitkiyi çok seven hemşerilerimiz evlerinin kenarına getirmiş, bahçelerine marul, maydonoz, kuzu kulağı bitkisinin yanına bir yeşillik daha katmışlar. Yapraklarından dolma yapıldığı gibi, saplarından ve çiçeklerinden ise haşlanıp, doğranıp, üzerine yumurta kırılarak çok lezzetli mıklama yapılır. Doğal kendiliğinden doğada yetişen bitkilerden bazıları, kırçan (üzümelteği), madımak, mantar, yer pancarı (Kuş pancarı), bazen, tekesakalı, datlu bayram, acı marul, semizotu, ısırgan, sirkem gibi otlardan bazılarından yemek, bazılarından salata, bazılarından mıklama, bazılarından ise üzerine limon sıkarak direk olarak yenir, Herkesin damak tadı farklıdır. Her yörenin topladığı bir ot veya bitki vardır. Özellikle bizim yörede bu doğal ot çeşitleri fazladır.
Doğal bitki türlerini tanımak, tanıtmak, gelecek nesillere bu beslenme kültürünü tanıtmak gereklidir. Her türlü doğal bu bitkilerin sayısın faydaları vardır. Biz bu yazımızda faydalarını saymak yerine ne kadar çeşit tanıtırsak o kadar faydalı bilgi vermiş olacağımzı düşünerek yazımıza burada son veriyoruz. Unuttuğumuz veya sizin bildiğiniz bu tür yöremizde yediğimiz bitkiler varsa yorumlarımızda katılımızı bekleriz.
Haber -2025 amasyamedya@

Yorum Ekle