Amasya’yı bizlere sevdiren bu şehrin ruhudur, ki bu şehri diğerlerinden farklı kılar. Her ne kadar tüm şehirlerimizi, şahsiyet fukarası beton yığınlarıyla birbirine benzer kılsak ta, bizim şehrimizin, hiç görmeyen bir yabancıya “sağı kaya, solu kaya” diye basit bir tarifle anlatılmasını şehrimize yapılmış bir haksızlık olarak değerlendiririz.
Her ne kadar dalga seslerinin duyulduğu bir deniz kıyısı, portakal, muz bahçeleri, geniş caddeler, sevimli aydınlık binaları ile modern bir şehir görüntüsü bulamazsanız da baktığınız her mahalde keşfedeceğiniz yeni ayrıntıların heyecanlarını duyacağınız tarihi mekânların varlığını görürsünüz Amasya’mızda…
Bu mekânlar şehrin tarihine tanıklık eden; kaya mezarlarıdır, camilerdir, bimarhanedir, köprülerdir ve de beyaz kireç sıvalı evlerin bir komşu muhabbetiyle kol kola sokularak Yeşilırmak boyunca dizilmiş olduğu yalı boyu evleridir…
Bir şehrin tarihine sadece binalar tanıklık etmezler o toprakta doğanlarda sanatlarıyla doğdukları şehre ün verirler.
İşte bunlardan biri… Taşova Kazamızın
Arpaderesi köyünde 1941 yılında doğan, Bilecik ili Milli Eğitim Müdürlüğünden emekli şair Salih Korkmaz’dır.
“Kadere Bak” “Ağlamışım Gülmüşüm” “Gelin Olmuş Gidiyorsun” gibi ünlü şarkıları dinlememiş olanınız yoktur sanıyoruz. İşte bu ünlü şarkıların söz yazarıdır hemşehrimiz Salih Korkmaz…
1987 yılında Türkiye birincisi “Kadere Bak” şarkı sözü, Salih Korkmaz’a Hürriyet’ten Altın Kelebek, Milliyet’ten ikincilik ödülü kazandırmıştır.
Ferdi Tayfur’dan Muazzez Abacı’ya, Cengiz Kurtoğlundan, Muazzez Ersoy’a, Suat Sayın’a kadar bir çok sanatçının seslendirdiği şarkılara söz yazarlığı yapan sanatçımızın 600 ün üzerindeki eserlerinden bugün 42 tanesi Türkiye radyo ve televizyonlarında icra edilmektedir.
Şair, söz yazarı Salih Korkmaz hemşehrimizi mayıs ayı başında kaybettik. Bilecik halkı tarafından Amasyalı olarak bilinen şairimizin kaybını Bilecik ilinin tüm gazeteleri “Şairimizi kaybettik” başlığıyla verdiler.
Hayatı içerisinde yaşadığı olayları kağıda dökerek yazdığı şiirlerle ülkenin en sevilen şarkılarına sözler yazan hemşehrimiz Salih Korkmaz yerleştiği Bilecik ilinde sadece söz yazarlığı ile değil toplantıların, açılışların, şenliklerin ve festivallerin vazgeçilmez sunucusu olarak ta Bilecik de kendini sevdirmiştir.
Amasya’mızın yetiştirdiği bir başka sanatçımız İrfan Özbakır’ı da 14 Aralık 2003 de kaybetmiştik. Türk Sanat Müziğine 500den fazla eser kazandıran sanatçımızın ölüm haberini veren belediye hopörlerinden Marmaris’e defnedileceğini dinlediğimizde şehrimiz adına bir gariplik hissetmiş neden Amasya değil de Marmaris diye içimizden üzüntü duymuştuk.
“Amasya’da doğmak kadar, ölmek de bir saadettir.” Diyecek kadar kendini Amasyalı hissedenlerin yattığı bu topraklarda Amasyalı sanatçılarında yatması Amasyalılar için saadet olacaktır.
Ülkemizin dört bir yanında 14’e yakın yerde halkımızın “Yunus Emre’nin mezarı” “Yunus burada yatıyor” inancı ile mezarını sahiplenişi bu milletin ozanlarına sahip çıkışının geçmişten günümüze ders alınması gereken bir örneğidir.
Anadolu insanının baş üstünde tuttuğu mana sultanlarına her şehrin ve kasabamızın onun kendisinde yatması dileği insanımızın sanatçılarına verdiği değerin de bir ölçüsüdür.
Amasya doğumlu sanatçılarımızın taşra topraklarında yatışı bizleri üzüyor. Sanatçılarımıza, şair ve bestekârlarımıza, ressamlarımıza sahip çıkmalıyız.
Bu şehrin büyüklerinin, sanatlarıyla Amasya’ya onur vermiş, ün vermiş sanatçılarımızın vefatlarında doğdukları topraklara getirilmesi konusunda üzerlerine düşen bir görev olduğunu hatırlatmak istiyoruz…
Amasya’nın Türkiye’ye mal olmuş değerli Ozanı Salih Korkmaz’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.
Mekânı cennet olsun.
Yorum Ekle