Muhammed Canlı yaptığı açıklamada: “Karbonmonoksit gazı eksik yanma sonucu açığa çıkar renksiz kokusuz ve tatsızdır hiçbir şekilde ayırt edilemez peki eksik yanma nasıl oluşur özelikle yöremizde çok yanlış bir uygulama var yatarken sobaya kütük ve kömür atmak (şu kütük ve kömür işini bırakalım) sobanın alt ve üst kapaklarını kapatmak oksijen oranı ne kadar düşük olursa karbonmonoksit oranı fazlalaşır buda istenmeyen durumlara yol açar işte bunun önüne geçmek için:
1-Bacalarımız çatının en üst noktasını en az 1 metre geçmesi gerekir doğal bir çekişin olması için, 2- Boruları bağladığımız noktadan itibaren katı ve sıvı yakıtlı sobalarda enaz 5 metre gazlı sistemlerde 4 metre olmalıdır, 3- Odun kömür kullanıyorsak yılda enaz 2 defa bacaları temizlemeliyiz, 4- Şapka, şapkası mutlaka olmalıdır, 5- Komşu binalardan binamız alçaksa baca onların boyu kadar yükseltip enaz 1 metre geçmeli, 6- Boruları bağladığımız nokta alçı ile sıvanmalı borularda iğne deliği bile olmamalıdır çünkü karbonmonoksit iğne deliğinden bile sızar, 7- Sobayı yakarken üstten tutuşturulmalı ve mutlaka kovada 2/3 kömür varsa üstte odun parçaları ve bir miktar hava boşluğu bırakılmalı tam doldurulmamalı, 8- Borular bacaya sokuşturulmamalı çekişi düşürmemeli, 9- En fazla 2 dirsek olmalı dirsekler çekişi düşürür unutulmamalı, 10- Bacalar bina içerisinden geçirilmeli ve mutlaka sıvanmalıdır, 11- Soba altlığı yanmaz mermer olmalı.
Son olarak eğer benim güvenlik tedbirim tam olsun diyorsanız mutlaka karbonmonoksit gaz alarm cihazı her evde sobaya yanında tavan yakın yere monte etmek gerekir.” Dedi
Star TV Ana haber bültenine konuk olarak katılan ve soba zehirlenmeleri hakkında bilgi veren İstanbul Belediyesi Baca Eğitim Sorumlusu Muhammed Canlı’nın haber videosunu aşağıda seyredebilirsiniz.