Amasya İtimat

İNSAN HAKLARI GÜNÜ

0
259

10 Aralık, İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. bu günü içine alan hafta ise İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası olarak kutlanıyor.

Bu kutlamaların kaynağı, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 10 Aralık 1948’de kabul edilmesidir.

Her ayın kutlama ve anma günleri var. Aralık ayındakilerin bazılarını anımsatmak istiyorum.

3 Aralık 1920 Gümrü Barış Antlaşması, 3 Aralık 1934 kimi giysilerin kamusal alanda giyilemeyeceğine ilişkin yasanın kabulü, 5 Aralık 1934 Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 7 Aralık 1979 Prof. Dr. Cahit Orhan TÜTENGİL’in öldürülmesi, 8 Aralık 1995 KESK’in kuruluşu, 10 Aralık 1948 İnsan Hakları Günü, 15 Aralık Büyük Öğretmen Boykotu, 18 Aralık 2002 Necip HABLEMİTOĞLU öldürüldü, 23 Aralık 1930 Menemen’de Öğretmen Asteğmen KUBİLAY’ın öldürülmesi, 24 Aralık Maraş Katliamı, 27 Aralık 1973 İsmet İnönü’nün ölümü, 27 Aralık 1919 Mustafa Kemal ile Temsilciler Kurulu’nun Ankara’ya gelişi, 27 Aralık 1936 Mehmet Akif Ersoy’un ölümü, 28 Aralık Reboski Katliamı…

  1. yılını kutluyoruz İnsan Hakları Günü’nün. Konu ile ilgili olarak sayın Başbakan Binali YILDIRIM bir açıklama yaptı… “Terörizm, ırkçılık, hoşgörüsüzlük, ayrımcılık, İslam Karşıtlığı, yabancı düşmanlığı gibi olgulara karşı uluslararası toplumun ortak ve etkili tedbirler alabilmesi maalesef hâlâ mümkün olamamaktadır. Bunun en son örneği Kudüs’te olanlar, Filistinlilere yapılan ve uygulanan baskılardır.” dedi. Yine açıklamanın son bölümünde şu cümleye yer verdi; “Tüm bireylere insan olmanın onuruna yakışan yaşam standartları sağlamak ve onları haksızlıklara karşı korumak devletlerin asli görevidir.” (Başbakanın açıklamasının tamamını okumanızı öneriyorum.)

İnsan Hakları, Çocuk Hakları , Gençlik Hakları, Hayvan Hakları… Bir de bunların ihlali… 2017 bu konularda acı günler taşıdı… Umarım 2018 yılının günleri güzellikler getirir…

Ortadoğu’da Filistinlilerin sorunu İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’ne uygun olarak çözülmeden sorunlar çözülemez. Filistin’in yaşadığı haksızlık dururken, İsrail Siyonizmi geriletilmezken hangi hak kutlanabilir? Kadına, çocuğa, hayvana yönelik taciz, tecavüz, katliam sürerken hangi hak gerçek anlamda kutlanabilir? Çevre sorunlarındaki tehlikeler geriye dönülmesi zor bir sınıra dayanmışken hangi hak kutlaması gerçeğe uygundur? Demokrasi ve Cumhuriyet bir bütün olarak düşünülmelidir. Ülkemiz bunu ne zaman başaracak?

Hoş ve esen kalınız.

NOT: Ali Rıza GÜNAYDIN ağabeyimizin ölümü hepimizi çok üzdü. Başta GÜNAYDIN Ailesi olmak üzere; akraba, yakınları ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Yorum Ekle