Tarihçi değilim. Yerel tarih ve genel tarih konusu daima beni peşinden sürükler. Gelmiş geçmiş hadiselere bir müverrih gibi bakamam; baktığımı söylersem yalan olur veya yanlış olur. Merak ederim. Uzun makaleler okurum. Bilmek isterim. Yazarım da. Yazdıklarım kişisel analiz niteliği taşır.
Seyrettiğim videoda galiba Pelin Kut Murat Bardakçı’yı konuk ediyor. Cümle âleme açık bir program. Bardakçı’nın tarihçiliği beni yorar fakat okurum. Hakikatlere parmak basar. Çekinmez. Bildiğini esirgemez. Bütün görüşlerine fikirlerine yorumlarına birebir katılmam mümkün değil elbette. Yine de görüşleri değerlidir. Belgelerle konuşur. Gerçekleri saklamaz. Bu gibi insanlar kolay yetişmiyor ayrıca. İşine saygı duymayı vazife sayarım. Bir yönüyle de canlı tarih…
Sakalar İskitler (Gizlenen Eski Anadolu Halkı)
sayfasında veya sitesinde yayımlanan Bardakçı yorumu Türk tarihi için anlamlıdır. Bilginin kaynağı olması hasebiyle kıymetlidir. Ehemmiyet arz eder.
Yanıtlıyor:
Yıllardır en çok merak edilen soru:
“İngilizler İstanbul’u neden terk etti?”
Murat Bardakçı:
Çünkü Atatürk İngilizleri tehdit ediyor. İstanbul’a geliriz, İstanbulu boşaltın diyor.
Bunun üzerine İngilizler sömürgelerinden asker istiyor. Kanada Başbakanı vermiyoruz diyor. Avustralya ve Yeni Zelanda vermiyoruz diyor. Çünkü 100 senedir sizin için savaştık, bıktık diyorlar.
Bunun üzerine İngiltere’de sert tartışmalar yaşandı ve azılı Türk düşmanı Lloyd George hükümeti 22 Ekim 1922 düşmüştür.
Yerine gelen Muhafazakar Parti Başkanı Bonar Law da “Kemalcilere yenilip küçük düşmeyelim” diyor ve İstanbul’dan çekilme kararı alıyor. İngiltere Kemal’in ordusundan korkmuş ve yılmıştır.
Bunlar niye söylenmiyor?
Bunlar söylenmeyince, cahil avam ulema uyduruyor da uyduruyor!..
Murat Bardakçı:
İstanbul’un işgal yıllarını (1918-1923) niye kimse yazamıyor? Çünkü utanıyorlar.
İstanbul işgalinde Müslüman Hint ve Senegal askerlerinin girmedikleri ev yapmadıkları rezalet kalmadı!..
Mithat Cemal Kuntay’ın “Üç İstanbul’u gerçekti!”
Murat Bardakçı’nın tarihimize dair fikirleri görüşleri önemlidir dedim. Sayfama bir kısmını almak istedim. Program sunucusu Kut inanmıyor ve “anlamaya çalışıyorum” gibi bir karşılık veriyor.
Bardakçı da bunun üstüne “işgali yaşayan insanları tanıdım” diyor.
İşgal beş sene sürüyor.
Enver Seyhan
Mart 2024