Haber: Cesarettin Tuzla
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte ilçemizde kadınların kış hazırlıkları başladı. Kış mevsiminde tüketilecek sebzelerin yoğun yetiştiği yaz mevsiminde tatlı telaş sürüyor. İlçemiz köylerinde yetişen ürünleri dondurarak, marmelat, konserve yaparak değerlendiren kadınlar, domatesleri ise salça yaparak değerlendiriyor. Bunun yanısıra kuşburnu marmeladı, erişte, tarhana, şeker pancarı pekmezi ve yufka gibi ürünler hazırlayan kadınlar, büyük kazanlarda salçalarını hazırlıyor.
Pazar tezgâhlarında salçalık domatesler 5 ile 7 TL arasında satışa sunulurken, kavanozlar ise kapaklarıyla birlikte 10 TL ile 15 TL arasında alıcı buldu. Salça sezonunun başladığını belirten ilçemiz Pazar yeri esnafları, Salça sezonun başladığını dile getirerek; ”Şu an fiyatlar da gayet uygun. Fiyatlar bir süre böyle devam eder, daha aşağıya düşmez. Salça yapmak isteyen vatandaşlarımız, şu bir ay içerisinde salçalık domateslerini almaları gerekiyor” dedi.
Kışın tüketilmek üzere kış hazırlığı yapanlardan Güllü Koyuncu, “Artık eskisi gibi değil kışında istediğimiz tüm sebze ve meyveye ulaşıyoruz ama yaz ayında olduğu gibi lezzetli olmuyor. Ayrıca yazın meyve ve sebzeler daha bol olduğu için kışı göre daha uygun fiyatlı oluyor. Salça, turşular ve reçel yapımları da kış için mutfakta tercih edilen hazırlıklardır. Dondurucuya atılan yiyecekler de kış hazırlıklarının neredeyse tamamını kapsamaktadır. Her sebze dondurucuya paketlenerek atılmaktadır. Kurutma hazırlığında en çok biber, patlıcan ipe dizilerek yapılmaktadır. Salatalık, kırmızı biber, acı biber kış için mutfakta yapılan turşu çeşitleridir. Turşular genelde cam kavanoz ya da bidonlarda saklanmaktadır.” dedi
Kış hazırlığı için ayrıca patlıcan. kapya biberi közlemeler yaptıklarını ifade eden Koyuncu, “Patlıcan ve kaypa biber közlemesini çok seviyoruz. Kışın misafirlerimizin önüne güzel bir yemek çıkarabilmek için ateşin önünde severek duruyoruz. Kuşburnu ve salçanın yapılması zahmetli oluyor. 10 kilo kuşburnunu temizliyoruz 5 kilo şeker ilave ederek yaklaşık 3 saat daha kaynattıktan sonra şişeliyoruz. 10 kilo kuşburnundan yaklaşık bir kiloluk 12 şişe marmelat çıkıyor. Havaların bunaltıcı olmasına rağmen ateşin başında saatlerce patlıcanlarımızı biberlerimizi közlüyoruz. Daha sonra soyup doğruyor, buz dolabı poşetlerine yerleştiriyor. Kışın bu da bizlere alternatif bir yemek ve salata çeşidi oluyor” şeklinde konuştu.
Not: İlçemiz ve çevresinde Leğen’e yöresel ağızla İlağan deniliyor.