Op. Dr. Ayşe Duman, “hipnoterapi” hakkında bilgiler verdi;
Hipnoz, alanında uzman doktorların, kişinin bilinçaltıyla iletişim kurma yöntemi olarak adlandırılır. Hipnoterapi ise, hipnoz tekniği ile kişiye uygulanan bir tedavi yöntemidir. İnsanlık tarihinin en eski tedavi yöntemlerinden biri olan hipnoz, pek çok kültürde mevcut olup, psikolojik terapi seanslarında da kullanılmaktadır. Kişiye yarar sağlayacak değişiklikler konusunda kişiyi fiziksel ve zihinsel olarak teşvik etmek için hipnoterapi önemlidir. Hipnoz ve hipnoterapi zaman zaman birbiri yerine kullanılmaktadır. Ancak her ikisi de farklı terimlerdir.
Detay: Hipnoterapi Nedir, Ne İşe Yarar?
Hipnoz
- Hipnoz, akıl durumudur.
- Hipnoz sadece, tedavi niteliğinde yapılmaktadır.
- Hipnozun gerçekleşebilmesi için yoğun dikkat süreci gerekir.
- Uyku veya uyanıklık hali değildir. Sadece uyku ve uyanıklık halindeki bilinaltı durumudur.
Hipnoterapi
- Hipnoz yöntemi kullanılarak, uygulanan tedavi yöntemidir.
- Tıbbi bir tedavi seçeneğidir.
- Alanında uzman doktorun hipnoz ettiği kişinin bilinç ve bilinçaltı ile iletişime geçilerek uygulanmaktadır.
- Destekleyici tedavi unsuru olarak değerlendirilir.
Hipnoterapi nedir?
Bilinen en eski tedavi türlerinden biri olan hipnoterapi, kişinin bilinç ve bilinçaltına ulaşmak için aşırı konsantrasyon, rahatlama ve yoğun dikkat gerektiren yönlendirilmiş hipnoz olarak da adlandırılan psikoterapi türüdür. Hipnoz olan insanlar, trans veya değiştirilmiş farkındalık haline getirilir. Hipnoterapi, İngiliz Tıp Birliği tarafından 1953, Amerikan Tıp Birliği tarafından ise 1958 yılında psikoterapi yöntemi olarak kabul görmüştür. Hipnoterapi, psikoterapi tedavi yöntemleri arasında kabul edilmekte ve alanında uzman doktorlar tarafından uygulanmaktadır.
Hipnoterapi nasıl yapılır?
Hipnoterapi, özellikle son yıllarda stres, yoğun iş hayatı, depresyon, bağımlılık ve benzeri durumlarda tedavi amaçlı tercih edilen bir yöntemdir. Hipnoterapi tedavi yöntemi üç aşamalı olarak gerçekleşir. Bu aşamalar ise şu şekildedir;
- Transa girme. Transa girme, hipnoterapinin ilk aşaması olup, kişinin hipnoz edilme halidir. Yoğun odaklanma ve dikkat gerektirdiği için hipnoterapinin en zorlu aşaması olup, kişi bu aşamada çevresinde olup bitenlerin farkındadır ancak uyku ve uyanıklık halinde olur. Kişi bu noktada dirence karşı rahatlamış ve gevşemiştir.
- Telkin aşaması. Tedavinin yoğun geçen aşamalarından biri olup, kişinin bilinçaltına kendi isteği doğrultusunda çeşitli telkinler verilir. Telkin edilmek üzere aktif olan bilinçaltı, geçmiş ve şimdiki zamanla bağlantılı olarak hareket etmektedir. Bilinçaltında yer alan öğeler, bazı sebeplerden dolayı izole edilmiş ve öğrenmeye kapatılmış unsurlar olarak değerlendirilmektedir. Tedavi sırasında bu unsurlar aktif hale getirilerek, öğrenme ve çözüm bulma odaklı hareket edilmektedir. Hipnoterapi kişinin isteğiyle doğru orantılı olarak sonuç vermektedir. Telkin aşamasında hipnoz olan kişinin değiştirmek istediği duygu ve durumlara odaklanılır. Örneğin sigara bağımlısı bir kişinin, sigarayı bırakma istediği hipnoterapi ile bilinçaltına öğretilir ve yerleştirilir. Bu noktada gönderilen mesajlar kadar kişinin gerçekten sigarayı bırakmak istemedi, verimli sonuç almak için önemlidir.
- Transtan çıkma. Bilinçaltına gerekli mesajların gönderilmesinin ardından bilinç direncinin tekrar aktif hale getirilmesi ve gevşeme halinin son bulmasıdır. Kişi transtan çıktıktan sonra günlük yaşantısına devam edebilir.
Hipnoterapi ne işe yarar, hangi durumlarda uygulanır?
Uzun yıllardan beri uygulanan hipnoterapi tedavi yöntemi, son yıllarda daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Hipnoterapi yaptırmak isteyen kişilerin en sık araştırdığı konuların başında “hipnoterapi hangi durumlarda uygulanır?” konusu gelmektedir. Stres, kaygı bozukluğu, doğum, fazla kilo, aşırı zayıflık, korkular, bağımlılık ve benzeri konularda hipnoterapi uygulanarak kişinin tedavi olması sağlanır.
- Aşırı kilolu olma hali veya obezite: Yeme bozuklukları, hipnoterapiyle çözüme kavuşturulan en önemli konuların başında gelir. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişiler, kafalarındaki belirledikleri kiloya hipnoterapiyle ulaşılabilir ve süreç doktor eşliğinde takip edilerek devam edilir. Yapılan araştırmalara göre hipnoz yöntemiyle kilo vermek, diyet yönteminden daha kuvvetli olup, kişinin bilinçaltına kilo vermeye yönelik mesajlar iletilir.
- Bağımlılık: Hipnoterapi, bağımlılıktan halinden kurtulmak için kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir. Özellikle sigara bağımlılığını ortadan kaldırmak konusunda yüksek başarıya sahip olan hipnoterapi yöntemi, kişilerin bilinçaltına ulaşarak bağımlılık oluşturan öğelere karşı uyarılır.
- Stres: Pek çok hastalığın ve sorununun temel nedeni olarak görülen stres, kaynağına ulaşılmadığı takdirde büyük sorunlara neden olabilir. Hipnoterapi sayesinde, strese neden olan olaylar bilinçaltında çözüme kavuşturulmaya çalışır.
- Doğum: Özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için doğum ile ilgili soru işaretleri ve korku, olumsuz durumların meydana gelmesine neden olabilir. Bu nedenle hamilelik sürecinde hipnoterapi yöntemini denemek, anne adayının doğum sürecine hazırlanmasını ve rahatlamasını sağlar. Bu noktada HypnoBirthing tekniği kullanılarak tedaviye devam edilir.
- Anksiyete ve depresyon: Hipnoterapi tercih eden insanların çoğu, depresyon ve anksiyete halinden şikayet etmektedir. Anksiyete ve depresyon şikayeti olan kişilerin, kişilik benliğine saygısı ve ruh hali ile ilgili sorunlar üzerine bilinçaltı uyarılarak psikolojik bozuklukların önüne geçilmeye çalışır.
Hipnoterapinin etkisi ne kadar sürer?
Hipnoterapi’den alınan sonuçlar kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber, hipnozun etki alanı direk beyin olduğu için etkisi de kalıcıdır. Hipnoz sırasında bilinçaltı, sigara bağımlılığı, anksiyete bozukluklarına neden olan olaylar, stres gibi sorunların nasıl çözüleceğine dair uyarılır ve gizli olumlu kelimeler aktif hale getirilerek kişinin farkındalığı artırılır. Bu noktada beyin ile ortak bir sistem kullanıldığı için hipnoterapi sonucunda öğrenilen bilgiler kalıcı olacaktır.
Kaynak: https://www.ayseduman.com/