Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Akdağ mevkisine kurulacak olan hidroelektrik santrali (HES) ve İsale Hattı Yenilenmesi Projesi’nin yapımını üstlenen firma ile sözleşmeyi imzaladı.
Geçtiğimiz ay ihalesi yapılan ve İsmail Çelik inşaat tarafından yapımı üstlenilen Hidro Elektrik Santrali ve İsale Hattı Yenilenmesi projesi için Belediye Başkanı Mehmet Sarı ve firma yetkili Burak Çelik düzenlenen törenle sözleşmeyi imzaladılar. Toplam maliyeti 45 milyon olan projenin imza töreninde Başkan Sarı’ya Başdanışman Ahmet Yenihan ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali Özel eşlik etti.
Karakese, Aktaş, Kızılkışlacık köyleri mevkisinde belediye tarafından 1997 yılında tamamlanan İçme suyu isale hattının yenilenmesi ve hattın kısaltılması ile aynı bölgede enerji üretimi amacıyla “Akdağ Hidroelektrik Enerji Santrali”nin inşa edilmesine karar verildiğini söyleyen Belediye Başkanı Sarı açıklamasında şunları kaydetti; “Belediyemiz gelirlerinin arttırılarak rekabet gücünü yükseltmesi ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. Akdağ İsale Hattı HES projesinde mevcut isale hattı güzergâhı yeniden düzenlendi. İnşaat ve işletme kolaylığı da düşünülerek 9 kilometre olan isale hattı, 3 076,15 metre olarak belirlendi. Kullanılacak boru çapı ise 600 mm olacak. Akdağ isale hattı maslak 5 – maslak 9 arasına 1 adet tesis planlanarak, Akdağ su kaynaklarından mevcut kaptajlar ile alınan sular 1.236 metre kotundan 625 metre kotuna düşürülerek enerjiye dönüştürülecek. Bu alternatife göre Akdağ isale hattı, HES projesi ile toplam 2,37 Megavat Kurulu güç altında yukarıda belirlenen seçenek ile 20,80 cigavat/yıl enerji üretilebilecek. Projemizin avantajları arasında; İsale hattı maslak-5 ve maslak-9 arası yeniden inşa edilecek. Bu sayede mevcutta olan su kayıpları azalacak. Yenilenecek olan isale hattı yapılan arazi çalışmaları sonucunda 3 kilometre olacak. Bir adet HES işletme kolaylığı olacak. Hidrolik kayıp daha az olacak. Bunun yanında projede kullanılacak pelton türbinin avantajları ve özelliklerini şu şekilde açıklayabiliriz. Pelton türbin en verimli hidro türbinlerden biridir. Yüksek düşü ve düşük debi ile çalışır. Pelton çarkı montajı diğer türbinlere göre kolaydır” dedi.
Başdanışman Ahmet Yenihan ise, “Bu projemiz 3 aşamadan oluşuyor. Bir tanesi dranaj tesislerimizin rehabilitasyonu ve elde ettiğimiz su miktarının arttırılması. İkincisi İsale hattımızda ekonomik ömrünü tamamlamıştı. Çelik boruların değişme zamanı gelmişti. Burada 9 kilometre olan alanı 3 kilometreye indirerek, mesafeyi kısaltıyoruz. Üçüncü aşama olarak ise bir türbin ile 2.3 Megavatlık bir enerji santrali kuruyoruz. Böylece proje hem kapasitesi artmış, hedeflediğimiz 460 litre saniye suyu elde etmiş, hem de çelik borular yenilenmiş ve ekonomik ömrü uzatılmış, hem de buradan enerji üretilerek her ay yaklaşık bir milyon gibi bir girdi sağlanmış oluyor” diye konuştu.
Daha sonra Belediye Başkan Yardımcısı Ali Özel projenin teknik detayları hakkında basın mensuplarına bilgiler verdi. Açıklamaların ardından Başkan Sarı ve firma yetkilisi Çelik projeye start verilmesi için sözleşmeyi imzaladılar.
Kaynak: Amasya Postası