HEDER OLAN MİLLİ SERVET: DUT

Her cins meyve ve sebzenin üretildiği ilçemizde en fazla ziyan olan meyvemiz dut.

Bir köyümüze de ismini veren dut, ilçe merkezi dahil tüm köylerimizde bol bol yetişen dut çok faydalı bir meyve olmasına rağmen yaklaşık yüzde doksanı heba oluyor. Özellikle son yıllarda revaçta olan dut pekmezi ve özellikle dut kurusu kuru yemişçilerde kilosu 30-40 liraya alıcı buluyor.

İlçemizde Atatürk bulvarı, Bağdat caddesi ve bir çok sokakta dut ağaçlarının meyvesi toplanamadığı için kaldırım ve hatta yollarda görüntü kirliliğine sebep oluyor.

DUTUN FAYDALARI:

Dut çok eski çağlardan itibaren alternatif tıp tarafından hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle Çin medeniyetinde dutun tıp alanında yeri önemlidir. Dutun içerdiği zengin vitamin ve mineraller yanında çok çeşitli antioksidanlar kanser hastalığı başta olmak üzere, kan pıhtılaşması, soğuk algınlıkları, kanın temizlenmesi gibi çok geniş bir yelpazede sağlığımıza katkıda bulunur.

Genel Sağlığı Korur: Dutun bol miktarda içerdiği besinler genel sağlığımızı korumaya yardımcı olur. İçerdiği vitaminler, bileşenler ve mineraller çok geniş bir yelpazade tepeden tırnağa bütün organların ihtiyaç duyduğu besinlerdir.

Dut Kanseri Önler: Dutun içerdiği farklı antoksidanlar özellikle kanser vakalarının azalmasına yardımcı olur ve kanser hastalığına yakalanma riskini azaltır. Yüksek seviyede içerdiği antioksidanlar yardımıyla prostatta kanser hücrelerinin yerleşmesine izin vermez ve tümörlerin oluşmasını engelleyebilir.

Dut Kan Pıhtılaşmasına Engel Olabilir: Dut kan dolaşımını arttırmak için kan basıncının sağlıklı seviyede kalmasına yardımcı olur. Bu durumda kan pıhtılaşmasını engeller. Bu durum ayrıca dutun kalp sağlığını korumasına yardımcı olur. Dut ayrıca zengin miktarda demir içerdiği için kansızlık sorunlarını giderebilir. Bu özelliğinden dolayı birçok açıdan kanın pıhtılaşmasına neden olan unsurları ortadan kaldırır.

Dut Kanı Temizler: Çin tıbbında dut genelde kan ve kan ile alakalı hastalıkların ve sorunların tedavisi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Dutun kan dolaşımını arttırması yanında kanı temizleyici özelliği olduğuna inanılır. Bu yüzden özellikle sigara ve alkol tüketen kişilerin düzenli olarak tüketmeleri önerilmektedir. Dutun kanı temizlemesinin ayrıca damar ve kalp sağlığına dolaylı faydası vardır.

Karaciğeri Temizler ve Böbrekleri Güçlendirir: Dutun en önemli özelliklerinden bir tanesi de karaciğer ve böbrek organlarının sağlığını korumasıdır. Dut karaciğeri ve böbrekleri toksinlerden temizler ve aşırı yorulmalarını engeller. Bu özelliği aynı zamanda kan sağlığı için önemlidir. Buradan anlaşılacağı gibi kan, böbrek, karaciğer, kalp ve damar birbirine bağlı olan bu çok önemli organ silsilesinde hayati derecede sağlığımıza katkıda bulunur.

Soğuk Algınlığı ve Gribi Önler: Dut bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir besin kaynağıdır. Bol miktarda içerdiği C vitamini ve flavonoidler grip, soğuk algınlığı, öksürük gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bunun dışında dutun kronik hepatit ve gastrit hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir.

Ameliyat Sonrası Dut: Dut ameliyat olan hastalar için son derece faydalı bir besin kaynağıdır. Kan dolaşımının artmasına yardımcı olur, enfeksiyon başlangıcını engelleyebilir. Bunun dışında doğumdan sonra da iyileşmeyi hızlandırabilir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinin hızlanmasına katkıda bulunur.

Kan Şekeri İçin Dut: Dut diyabet hastalığı için kan şekerinin sağlıklı bir seviyede tutulmasına yardımcı olur. Dutun kan şekerini sağlıklı seviyede tutmasına yardımcı olan flavonoid açısından zengin olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden şeker seviyesi ve diyabetik hastalarda komplikasyonu önlemek için son derece etkilidir.

Dut Kalp Sağlığını Korur: Dutun kalp sağlığı için hayati önem taşıdığını söylemek abartı olmaz. Özellikle kan sağlığını koruması ve kanı temizleyici özelliğinin olması damar sağlığı için önemlidir. Sağlıklı kan haliyle damarların da sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır. Bu durum kalp sağlığını direkt etkilemektedir. Damarların tıkanık olmaması ve kanın akışının sağlıklı olması kalbi yormaz. Bunun dışında damarların tıkanmasına neden olan kötü kolesterol seviyesini düzenleyebilen dut, kalp krizi riskini azaltır ve aynı zamanda felçi önleyebilir.

Kolesterole Faydalıdır: Düzenli dut tüketimi kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olabilir. Fakat aşırı tüketimi ters tepkiye neden olabilmektedir. Bu yüzden orantılı tüketilmesi gerekir.

İştahı Açar: Dut tüketiminin iştahı açtığına inanılır. Dut ayrıca sindirim sistemi için faydalı bir besin kaynağıdır.

Dut Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Dut iç salgı seviyesini arttırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Bu ayrıca vücudun sıvı tüketimini teşvik eder. Ayrıca dehidrasyondan muzdarip insanlara yardımcı olur. Vücudunda sıvı eksikliği sorunları olan kişiler düzenli olarak dut tüketmelidirler.

Görme Yeteneğini Geliştirir: Dut suyunun görmeyi geliştirdiği düşünülür. Dut suyunun özellikle uzun süre bilgisayar başında kalan kişilerin düzenli olarak tüketmeleri gerekir. Çünkü uzun süre radyasyona maruz kalan gözler ayrıca çok yorulur. Bol miktarda A vitamini içeren dut, göz yorgunluğunun giderilmesine ve bilgisayarın verdiği tahribatın ortadan kalkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda görme kaybı ve retina dejenerasyonuna neden serbest radikallere karşı gözleri korur.

Dutun Cilt Sağlığına Faydaları: Dut başta çilek olmak üzere birçok meyve sebze gibi cilt sağlığına katkıda bulunmaktadır. Özellikle çilek cilt sağlığına inanılmaz katkıda bulunur, hatta çileğin cilt sağlığına faydalaları hakkında çok detaylı bir makale yayınlamıştık. Aynı şekilde dut da etkili antioksidan içerdiğinden dolayı cilt sağlığına çok geniş bir yelpazade fayda sağlamaktadır.

Dut cildin gençleşmesini ve nemlenmesini sağlamanın dışında cildin temizlenmesini sağlar. Dut yaprakları cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aşırı kuru ciltler için zeytinyağı ile dut yaprağını karıştırıp sorunun kökünden halledilmesine ciddi anlamda katkıda bulunacaktır.

Dutun Saç Sağlığına Faydaları: Cilt sağlığı için faydalı olan neredeyse bütün besinler genelde saç sağlığı için de faydalıdır. Dutun antioksidan özelliği saç sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Dutun kaynatılarak elde edilen suyu ile saçların yıkanması saç köklerinin sağlamlaşmasına ve dökülme sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Bu uygulama aynı zamanda saç derisi sağlığının korunmasını sağlar. Kepek sorunu olanlar da bu uygulamayı yapabilirler. Bunun dışında dut yaprakları da kaynatılarak saçlara uygulanabilir. Dut yaprağı suyuna ayrıca limon katılarak uygulanması daha etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.

 

Yorum Ekle