Gürsel Sümer
Ekinler tarlalarda biçilir Bağ yapılır ve Tarlanın ortasına Yığın dediğimiz öbek yapılır yığını yaparken ekinin sapları dışarıya gelmeli Kelle tarafı içeriye gelmesine dikkat edilirdi. Burada kellede bulunan tohumları koruma altına almak ve yağmurdan ve dış etkenlerden korumak için bir önlemdi.
Daha sonra Harman yeri seçilir harman yeri seçilirken Rüzgarı bol alacak düzlük bir yer olması gerekirdi. Çünkü harman da Buğday taneleri ve samanı rüzgar yardımı ile havaya savurarak ayrıştırılması sağlanırdı.
Harman yeri su ile çamur haline getirilerek zeminin pekiştirilmesi sağlanırdı. Tarladan getirilen Saplar Ekin Bağları harmanın etrafına tekrardan yığın yapılır. Daha sonra bu yığınlarda ki ekin bağları harmana eşit şekilde serilerek Düvenle sapların üzerinde gezinmesi sağlanmaktaydı.
Harmanda düvenin üzerine ağırlık olsun diye bazen iki kişi veya çocukları hem eğlence oyun olsun hem de bir işe yarasınlar çalışsınlar diye oturtturulurdu öküzlerle sürerken onları idare etmeye yarayan bir yerde direksiyon görevini yapan üvendireyi elimize alırdık. İnce Fındık dalından 2,5 metre boyunda ucuna demir çivi çakılmış, ucu sivriltilmiş sopaya üvendire denir. Üvendirenin arkasına demirden yapılmış spatulaya benzer bir parça takılır. Kağnının önünde giderken öküzleri durdurmak için burunlarına vurulurdu. Öküzlerin
hareket kontrolleri sağlanırdı.
Üvendire aynı zamanda kağnı sürerken, harmanda düven, tarlada çift sürerken öküzleri idare etmek ve sağa sola döndürmek için kullanılırdı.
Öküzleri yönlendirmek için üvendireyi sağdaki öküze dürtersen sola, soldaki öküze dürtersen sağa giderdi. Öküzlerle düven sürerken öküzlerin başları çok zaman yerdedir. Sürdükleri buğday, arpa, yulaftan devamlı yiyerek giderler, bu arada yerdeki tahıllardan fazla yememeleri için yuları bazen kısaltılırdı.