Amasya İtimat

Fren Balata Değişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0
145

Fren sisteminin en önemli parçalarından biri fren balatasıdır. Fren balatasının ömrünü kısaltmak mümkün olduğu gibi uzatmak da mümkün. Ortalama olarak fren kategorisine göre 20 ila 30 bin kilometre ya da  50 ila 60 bin kilometre ömür biçilen fren balatasının değişimi için aloparça site kurucusu Ebru Özülkü balata değişirken bilinmesi gerekenleri aktardı.

Fren balataları kategorileri

Güvenli bir sürüş deneyimi için güvenilir fren balatasına sahip olmak gereklidir. Fren balatasının değişimi hakkında bilinmesi gerekenleri kavrayabilmek için ise fren balatasının işlevini anlayabilmek gerekmektedir. Kullanılan aracı istenildiği herhangi bir anda yavaşlatabilen veya hızlandırabilen fren sisteminin en önemli malzemelerinden biri balata sistemidir. Fren balatası tekerlekte bulunan diskleri sıkılaştırarak aracın yavaşlamasını ya da hızlanmasını sağlamaktadır.

Fren balataları sert ve yumuşak olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılır. Sert balata sistemleri daha uzun ömürlü iken fren fonksiyonu daha kötüdür. Yumuşak balata sisteminde ise fren fonksiyonu daha iyi, fakat arızalanma süresi daha kısadır. Fren balatası değişim süreleri ise bu frenler arasında farklılık gösterir.

Fren balatalarının bozulduğu önceden anlaşılabilir

Fren balata sistemi düzenli olarak yapılan araç bakımlarında kontrol edilmektedir. Eğer bir arıza varsa burada bunun bilgisi muhakkak verilir. Fakat sürücünün fren balata sisteminin durumu ile ilgili bilgi sahibi olmasında fayda vardır. Fren balata sistemi bozukluğu ya da eskimesi birkaç belirti ile kendini göstermektedir:

  • Güçlü ve rahatsız edici bir ses geliyorsa,
  • Fren pedalına basıldığında araç tepkisi gecikiyorsa,
  • İşaret parmağı jantların arasından balataların üzerine konulduğu zaman fren balatasının en ölçüsü işaret parmağından daha ince ise balatanın bozulduğu ya da bozulmaya başladığı anlaşılabilir.

Balata fişi balata arızasını önceden bilgilendiriyor

İkaz lambalarının yanmasını sağlayan balata fişi, fren balatasının arıza bilgilerinin aktarımı  için önemlidir. İkaz lambalarının yanmasını sağlayarak balataların kullanılamaz durumda olduğunu sürücüye bildirmekte ve uyarmaktadır. Balata fişi ikaz lambaları ile önceden sürücüyü bilgilendirerek hayat kurtarıcı olabilmektedir.

Balata arızalanırsa fren diski de arızalanabilir

Fren diski ve balataları senkronize bir biçimde çalışmaktadır. Fren balatasının ya da diskinin bozulması frenin çalışmamasına ve olası kazaların meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Bu durumun önlenmesi için fren balatalarının değişimi ve düzenli olarak kontrolü güvenli bir sürüş için zorunludur. Hidrolik yağın yer değişimi ile disklere yaptığı basınç sonucunda araç yavaşladığı için frene basma kuvveti de bu noktada etkili olmaktadır. Bu durumda fren balatalarının bu basıncı etkili bir şekilde aktarılabilmesi için diskler önemlidir. Araçlarda en sık kullanılan parçalardan biri olan fren, hızlı bir şekilde yıpranabilir.

Balataların değişimi ya da kontrolü ise mutlaka bir uzman tarafından yapılmalıdır. Ayrıca fren balatalarının bozulması, disklere de zaman içerisinde zarar verir. Hem disk hem balatalar aracın yavaşlarken trafik esnasında sağa sola savrulmasını engellemekte ve düz bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır.

Yorum Ekle