Amasya İtimat

 ESKİ YAYIKLAR, BODUÇLAR KALDI MI ?

0
691

Haber: Ahmet Şimşek
Yakın zamana kadar Taşova ve köylerinde bu görüntülere çok rastlanırdı. Günlük kullanılan eşyaların çoğu zanatkarların el işçiliği ile yapılırdı.

 

Kullanılan bu ev eşyalarının çoğunluğu ağaç el işçiliği ile yapılırdı. Taşova ve köylerinde bu ağaç el işi ürünlerinin özel ustaları vardı. İlçeye pazara getirir satarlardı. Bazı dükkanlar  alır ve tezgahlarında bu araç gereçleri bulundururdu. Boduçlar, yayıklar, sepetler, seleler, kaşıklar, tahta beşikler ağaçlardan yapılır, sağlık açısından çok faydalı idi.

 

15-20 yıl öncesine kadar hemen hemen her evde görmeye alıştığımız tahta yayıklar artık hepsi geçmişte hatıralarımızda kaldı ve nostalji köşelerimizi süslüyor. Geçmişte tereyağı elde etmek için sıkça kullanılan bu ahşap yayıklar, özel seçilen yayıklık ağaçlara ait el işçiliğiyle hazırlanan tahtaların sızdırmayacak şekilde belli bir açıyla bir araya getirilmesiyle yapılırdı. Yayığın beli ince saç kemerlerle hassasça çevrilirdi. Elektriğin yaylalara köylere kırsal bölgelere kadar ulaştırılması, elektrikli yayıkların yaygınlaşmasıyla ağaç yayıklara olan talep gittikçe azaldı, hatta yok olma noktasına geldi. Eldeki yayıklar, külekler, gerdeller eskiyince maalesef bunları yeniden yaptıracağımız zanaatkarda bulunamayacak.

 

Özellikle yaylalarda çok kullanılan bu yayıklar, çoğumuzun en önemli ihtiyacı idi. Yayık yaymakta maharet isterdi. önüne gelen yayığın dipşeğini eline alıp yayık yayamazdı. Beceriksizlerin elinde dökülürdü yerlere yoğurtlar. Ebelerimizin dizinin dibinde öğrenirdi o zamanki nesil yayık yaymayı. Ekin biçmeye giderken doldururduk soğuk suları boduçlara, boduçların ağzına söğüt dallarıyla kapatırdık. Yoktu öyle plastik bidonlar, elektrikli yayıklar köşlerde oturmazdı o zaman. Şimdiki gibi modern ev eşyaları da yoktu.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Magazin 2023

Yorum Ekle