İlyas Özdemir-Eğitimci Yazar
1932 yılında Atatürk’ün tasarladığı ideal Cumhuriyet köyü projesi Milliyetçil Hareket Partisi Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş’in Tarım Kentleri, merhum Başbakan Bülent Ecevit’in sunduğu Köy-kent projeleri maalesef şu veya bu nedenlerle hayata geçirilip yurt sathında yaygınlaştırılamamıştır.
Köy işleri Bakanlığı ve ORKÖY’ün orman köylerine verdiği hibe hayvan ve tarımsal desteklerden de umulan sonuçlar alınmamıştır. Bölgemizdeki YEG (yerel eylem gurubu) ve OKA (Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı) vb… birlikler çözüm arayışı ve bireysel olarak yardımcı olmaya, destek vermeye devam etmektedirler.
İlçemizde Alpaslan’dan sonraki dağlık ve orman alanında yaklaşık 12 köy ve yaklaşık 65 mezra bulunmaktadır ki; (Taşova’nın 77 mezrasının neredeyse % 90’ı)
Alpaslan Destek beldelerimizin yukarı bölgelerinde yaşayan bu vatandaşlarımız şehire uzak olması ve çocuğunu okutmak istemesi, araziden istediğini kazanamaması vb. sebeplerle şehire göç etmek zorunda kalmışlardır. Bu durum büyük şehirlerde yeni konut ve istihdam sorunu oluşturmaktadır. Yurdumuzun her ilinde aynı sorun vardır..
Benim düşüncem 12 köyün ortak bir alanına EĞİTİM KAMPÜSÜ inşa etmek. Ortaokul bitene kadar çocuk burada okuyacak. Öğretmen lojmanları, spor tesisleri olacak. Öğrenci kısa mesafe taşımalı akşam evine gidecek. Baba tarım ve hayvancılık yapacak. Kampüste ek eczane, doktor, ziraatcı, veteriner birimleri olacak ve bölge canlanacak.
Dolayısıyla ekilmeyen arazi kalmayacak. Önce eğitim olursa sorun biter. Bölgemize EĞİTİM KAMPÜSÜ projesi çözüm olur. İsviçre’de örnekleri vardır. Dağ turizmi de cabası. Bu benim düşüncem,tartışılabilinir.
Hoşcakalın…