Amasya İtimat

‘EĞİTİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR’

0
1015

Hatıra, yaşarken kadri kıymeti bilinmeyen, kaybedildiğinde özlemle anılan geçmişimizdir. Tekrar yaşamayı arzuladığımız, değerini sonradan anladığımız mazi. Tekrar yaşamayacağımızı bildiğimiz halde kendimizi kandırdığımız avuttuğumuz hatırlamanın zevki ya da buruk acısı…

Hatıra yazma arzusunun altında eskiye eski dostlara mahalleye sokağa komşulara komşuluklara dönme arzusu yatar.

Ömer  Çekelez hocam ‘Eğitime Adanmış Bir Ömür’ kitabıyla adından da anlaşılacağı üzere eğitime vakfettiği bir ömrün 60 yılındaki anılarını ve anılmaya değer insanları anlatmış. Eskinin koynunda ısıttığı anıların ön plana çıkarılarak çocukluk ve okul yıllarındaki hatıralarını anlattığı kitapta, hocamızın Amasya hayranlığını, bu şehre zamanda ve mekanda ‘nostalji’ hisleriyle bağlı olduğunu anlıyorsunuz.

‘Erik ağacının altı’ diye adlandırılan haftada bir gün tavşan kanı semaver çayının yudumlandığı, siyasetten uzak, edebiyat ve sanat üzerine sohbetlerin yapıldığı buluşma saatlerinde, Amasya’mızın değerli müverrihi Hüseyin Menç’in editörlüğünde hazırlanmış olan bu güzel anı kitabıyla gelecek zamana selam gönderilmiş.

Hatıra yazmak birazda tarih karşısında gerçekleri doğruları güzellikleri anlatmak onu tarihe not düşmektir. Eğitime Adanmış Bir Ömür kitabının geneline göz attığımızda çocukluktan başlayarak insanlığın doğru taraflarını gören, çalışkan bir insanın bir eğitimcinin 1942’lerden günümüze zengin ve renkli hayatını izliyor ve 60 yıllık döneme şahitlik ettiğinizi fark ediyorsunuz.

Çocukluk yılları, o yıllardaki komşular, komşuluklar, ermeni dostlar, okul yıllarındaki öğretmenler, yurt dışı anıları, askerlik anıları, 80 öncesindeki yaşananlar, yüksekokul idareciliği, Türk-Japon dostluk derneği anıları, emeklilik ve anılmaya değer kişilerin anlatıldığı kitap 60 yıllık bir eğitim serüveninin o dönemi yaşayanlara bir hafıza ve bilinç tazeleme imkanı verdiği ve genç nesiller için de zevkli istifadeli bir okuma tecrübesi sunmaktadır.

Ömer Çekelez hocamızın anıları Amasya’daki öğretmenlik ve idarecilik konusunda çok zengin bilgi ve görgü bahşediyor. Öğretmeni, öğretmenliği ilgilendiren durumları, eğitim sistemi ayrıca yurtdışı gezileri okuyucular için ayrı bir ufuktur. Hocamızın Amasya Yüksekokulundaki görevleri sırasında yaşananlar, bu okuldaki gözlem dikkat ve tespitler çok sıcak ve canlı satırlarla anlatılıyor okuyucuya.

Ömer Hocamızın idarecilik yaptığı yıllar ne yazık ki Türkiye’nin Türk siyasetinin sıkıntılı olduğu, en milli olması gereken ve siyasetten etkilenmemesi gereken kurumların örneğin Milli Eğitimin iktidarların etkisinde kaldığı zamanlara tesadüf etmişse de hocamız hangi işte bulunduysa orada en mümtaz mevkii temsil etmiş, işini başarıyla yapmış, istikametiyle muhitinin teveccüh ve muhabbetini kazanmış faal, doğru bildiği her işi muvaffakiyetle neticelendirmiş, seçkin bir cemiyet adamı olduğunu kanıtlamıştır.

Yine kitapta hayatı boyunca iyiden, doğrudan millet menfaatinden yana olduğunu görürsünüz Ömer Hocamın. Hocamızın dış gezileri, çalıştığı kurumlar, aralarında işlerinde yaşadığı insanlara dair tespit ve tahlilleri edebi ve tat veren bir üslupla anlatılmıştır.

Ez cümle ‘Eğitime Adanmış  Bir Ömür’ kitabı Ömer Çekelez Hocamızın Amasya’mızın eğitim ve kültür tarihinde verdiği mücadelenin şahidi bir kitap olmuş.

İnsanlar geçmişinden bir şeyler bulduğu yazıları seviyorlar. Biz de bu kitabı okurken 1965-68 yılları arasında okuduğumuz lise yıllarına gittik, öğretmenlerimizi hatırladık, anılarımızın da yok edildiği yıkılan lise binasının acısını hissettik.

Bir devrin eğitim hayatını, anıları yazıya döküp kitaplaştıran, kubbeye hoş sada bırakan belki bu vesileyle yeri geldiğinde tarihe ışık tutabilecek bu suretle de gök kubbede baki kalacak avazenin yaratıcısı değerli eğitimci Ömer Çekelez Hocama ve Çekelez ailesine sağlıklı mutlu huzurlu emeklilik günleri diliyoruz. Ayrıca kitabın editörlüğünü yapan Amasya’mızın değerli tarihçisi Hüseyin Menç beye emekleri için Teşekkür Ediyoruz…

Yorum Ekle