Amasya İtimat

Dövizin artışı nasıl önlenir? 

0
836

Ön not: Bu yazı siyasal çıkar amacı taşımaz. Kimseye yalakalık için yazılmamıştır. 

* 84 milyon insanımız her ürünün yerlisini kullanmaya yönelmelidir. Türk sanayii iğneden ipliğe her malın yerlisini artık yapabilmektedir.

* 80-100 metrekareden büyük evlerde yaşamaktan vazgeçilmelidir. Büyük evin döşenmesi, temizlenmesi, ısıtılması, boyanması, aydınlatılması ek masraflar doğurur.

* Otomobillerin motor hacminin 1300 cc’den fazla olması, vergi iyice artırılarak engellenmelidir.

* Küçük bir ilçede bile, kaymakamda, belediye başkanında, jandarma komutanında, milli eğitim müdüründe, müftüde, orman işletme müdüründe, PTT müdüründe, kamu bankası müdüründe, tarım müdüründe, mal müdüründe vb. makam (hizmet) arabası vardır. Bu çağ dışı bir tutumdur. Saltanata son verilmelidir.

* Büyük şehirlerde yaşayan, bir işte çalışıp üretime katkısı olmayan emekli aileler köylere taşınmalıdır. Bu, trafikte, iaşede, temizlikte büyük düzelmeye yol açacaktır.

* İyice irileşmiş mega kentlerde okul, üniversite, fabrika açılması zorlaştırılmalıdır. Şehirler küçülürse kiralar düşer, trafik rahatlar, hizmet maliyetleri aşağı çekilir.

* Batı’nın ultra lüks tüketim mallarının vergileri iyice artırılmalıdır.

* Sigara fiyatları AB ülkelerinin seviyesine çıkarılmalı, tütün içimi iyice kısıtlanmalıdır. Her sene 10 milyar dolar tütüne gitmektedir.

* Çok lüks cep telefonlarının ülkede satışı yasaklanmalıdır. Her yıl 15 milyar dolar telefona gitmektedir. Telekomünikasyon İletişim Kurulu lüks telefonların baz istasyonuna bağlanmasını engelleyebilir.

* Altına yatırım yapmak vergi alınarak zorlaştırılmalıdır. Altın ticaretinin vergileri artırılmalıdır. Altın ölü yatırımdır. Her eve 1 kg altın koysak sanayileşmeye zerre katkı olmaz.

* Döviz alım satımı zorlaştırılmalıdır. Herkes istediği kadar döviz alamamalıdır.

* Ultra lüks yaşayan, büyük evlerde yaşayan, lüks arabalara binenlerden lüks yaşam vergisi alınmalıdır.

* Kulüplerin 8-10 yabancı topçu alması yasaklanmalıdır. Futbol sadece döviz kaybına sebep olmaktadır.

* Herkese bir ödeme kartı verilmeli, her harcama bu kartla yapılmalı, yıl sonunda kart ile yapılan harcamalara yüzde 10 vergi iadesi yapılmalıdır. Bu sayede kayıt dışı ekonomi iyice azalır.

* Şatafatlı, gösterişli, çok iri, pahalı malzemeli kamu hizmet binaları yapmaktan vazgeçilmelidir. 3 bin nüfuslu ilçelerde bile devasa resmi binalar mevcuttur.

* Halk Japonlar gibi sade yaşamaya yönelmelidir.

Ali Özdemir

Uzm. Elk. Öğrt.-Yazar

0505 220 83 85

www.aliozdemir.net

aozdemir53@hotmail.com

15.12.2021

Yorum Ekle