Ahmet Günaydın
Bu yıl Mayıs ayı sonlarında başlayıp kesintisiz devam eden aşırı sıcaklar devam ediyor. Geceleri 28 dereceyi gören sıcaklar Eylül ayında da sürüyor.
Son 40 yılın en sıcak Eylül ayı yaşanıyor. En son 1984 Eylül ayı da bu şekilde sıcak geçmişti.
Yağmurların en az yağdığı bir yıl olarak belki de tarihe geçecek 2024 yılında çevremizdeki baraj ve göletlerde sular azaldı.
GÜRSU ŞEHİT HİMMET AYDEMİR GÖLETİ
Gürsu köyünün 50 yıllık bir rüyası olan Sarıkaya göleti yıllar önce gölet yapımı için müracaat edildiğinde Amasya İl Özel İdaresinin 02.03.2010 tarih ve 146 sayılı yazısı doğrultusunda teknik heyet tarafından bu alana olumsuz rapor verilmişti. 2012 yılı Ağustos ayında ise Sarıkaya göleti, yeniden yapılan inceleme sonucu rapor olumlu olarak çıkmış ve 2013 yılında ihale edilmişti. Köyün sulanabilir tarım arazisi arttığı gibi, Gürsu köyüne güzel bir mesire yeri kazandırıldı. 1962 yılından bu yana Gürsuluların rüyalarını süsleyen ve Sarıkaya mevkiinde 9 Mayıs 2015 resmi bir törenle hizmete giren ve adı üstünde Gürsu (Tekelize) köyümüzün Şehit Himmet Aydemir (Sarıkaya) Göleti bile azaldı.
ÇAYDİBİ KAPIAĞZI GÖLETİ
Yeşilyurt (Sepetlioba) köyü yolu üzerinde Çaydibi köyü sınırları içerisindeki Kapıağzı göletinin ilginç bir hikayesi var. Bamya denilince ilk akla gelen ve üretimi ile birlikte pek çok bamya ticareti yapan esnafı bulunan ve daha önce gölet yapılamaz raporu verilen Kapıağzı göleti için dönemin Çaydibi Belediye Başkanı Salih Aşçı beldeden bir heyet oluşturarak öteden beri sıcak ilişki içinde bulunduğu 10. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i Çankaya köşkünde ziyaret ederler. Cumhurbaşkanı Demirel, Başkan Aşçı’dan dileğini sorar. Aşçı’nın cevabı: Beldemizin üç sonunu var.1- Sulama göleti, 2- Sulama göleti, 3- Sulama göleti. Bu cevap karşısında Cumhurbaşkanı Demirel göletin yapımı için ilgili kurumlara talimat verir ve 2002 yılında Kapıağzı göleti ihale edilir. Gölet yaklaşık 17 yıldır Çaydibi arazilerini suluyor ve ilçemize katma değer kazandırıyor.ULUKÖY BARAJI
”Derebey deresi üzerinde, sulama amacı ile 1977-1983 yılları arasında Devlet Su İşleri tarafından inşa edilen Uluköy barajında 28 metre olan derinlik bulunurken, Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.131.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 28,00 m, normal su kotunda göl hacmi 3,65 hm³, normal su kotunda göl alanı 0,58 km² olup,. Baraj 1.300 hektarlık bir sulama sahasına 41 yıldır hizmet veriyor. 1978 yılında DSİ tarafından inşasına başlanan sulama amaçlı Uluköy Barajı rakım seviyesinin düşük olmasına rağmen hava sirkülasyonu açısından yaz aylarında serin bir şekilde piknik yapabileceğimiz bir mesire yeridir. Kapalı alan ve kamelyaları mevcuttur. Baraj gölünde bol miktarda balık vardır. İlçemize 9 km uzaklıkta olan en yakın piknik yerimizdir. Uluköy‘e varmadan bir km. geridedir.dDESTEK BARAJI
1990 yıllarında ilçemize 29 kilometre uzaklıkta olan Devlet Su İşleri tarafından yaptırılan sulama amaçlı bir barajımızdır. Destek Barajı; Kanlı deresi ve Ladik Küpecik köyü arazisinden gelen Tekeler deresi olmak üzere iki ayrı dereden besleniyor. Son derece harika bir görünümü olan Destek Barajında kapalı alan bulunmamasına rağmen giriş ücreti alınmadığı için son yıllarda piknik için tercih edilen bir mesire yerimiz haline geldi. Özellikle sakinlik arayan piknikçiler için en sıcak yaz aylarında derenin kenarında güneşin hiç hissedilmediği bir çok mekanları bulunuyor. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan Esençay Şahin Göleti, Alpaslan Göıeti, Kumluca Mehmet Önder Göleti, Kızgüldüren Göleti ve Kırkharman Göletinde su seviyesi her geçen düşmeye devam ediyor.Bu yıl o kadar şiddetli bir kuraklık yaşadık ki Destek çayı kuruma noktasına geldi. Boladan çayı Gökdere Çayında da durum çok farklı değil. Bir çok dereden su akmazken, yaylalarda dahi pınarlar ve çeşmelerin çoğundan su akmıyor.İki dereden beslenr Destek Barajının içler acısı hali..Fotoğraflar için Rıfat (Ürfet) Bulut, Ömer Aras ve Kerim Alkan’a teşekkür ederiz.