Amasya İtimat

Diş tartarı nedir?

0
83

Diş taşı olarak da adlandırılan tartar, ağız sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Tartar, sertleşmiş diş plağı şeklidir. Plak dişlerinizde uzun süre kaldığında, tükürüğünüzdeki mineraller plakla birleşerek sertleşmesine ve dişlerinizin yüzeylerine güçlü bir şekilde yapışmasına neden olur. Tartar sadece kötü bir görünüme sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda diş eti hastalığı ve diş çürümesi gibi çeşitli ağız sorunlarına da yol açabilir. Evde iyi ağız hijyeni rutini ile çıkarılabilen diş plağının aksine, tartar diş hekimi tarafından çıkarılmalıdır. Tartar oluşumu için yaygın risk faktörleri diş teli, ağız kuruluğu, çapraşık dişler, sigara içmek ve yaşlılıktır.

 

Kanal tedavisi nasıl yapılır? Detaylı bilgi için tıklayın.

 

Diş Tartarına ne sebep olur?

Yiyecekleri ve içecekleri, özellikle de şeker oranı yüksek olanları tükettiğimizde, oral bakteriler şekerlerle beslenir ve onların büyümesine ve diş plağı oluşturmasına olanak tanır. Tükürük, yemek artıkları ve bakterilerin birleşimi dişlerin tüm yüzeylerine yapışır ve uygun şekilde temizlenmezse diş taşı oluşumuna yol açar.

 

Tartar oluşumu nasıl önlenir?

Plak ve tartar oluşumunu önlemek için iyi ağız hijyeni sağlamak önemlidir. Dişlerinizin tüm yüzeylerini günde en az iki kez, her seferinde iki dakika boyunca fırçalamak ve dişler arasındaki plağı çıkarmak için her gün diş ipi kullamanız gerekir. Diş plağını etkili şekilde gidermeye yardımcı olması için diş hekiminiz tarafından elektrikli diş fırçası önerilebilir. Florürlü ve antibakteriyel ağız gargaraları da diş rutininize eklemek için harikadır. Ek olarak, sigara içmek gibi alışkanlıklardan kaçınmak, plak ve tartar oluşumu riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

 

Estetik bir gülüşe sahip olmak için İstanbul’un en kapsamlı diş hastanelerinden randevu alın.

Yorum Ekle