2005 yılında sondaj çalışmalarına başlanan ve sondaj çalışması 2010 yılında tamamlanan 8.010 dönüm tarım arazisini sulayacak Baraklı Barajına, aradan 18 yıl geçmesine rağmen bir türlü başlanamıyor.
İlçemize 24 km uzaklıkta olan Yukarı Baraklı Köyü, ilçemizin en eski yerleşim yerlerinden birsidir. Gaziantep’in Barak bölgesinden göç edenler tarafından oluşturulmuştur. 1995 yılında Aşağı Baraklı ile birleşerek Özbaraklı adı altında belediye teşkilatı kurulan belde 2014 yılında yeniden köy statüsüne dönüşmüştür. Köy bir çok tarihi varlıkları barındırmakta olup Alaca Kilise, Gözetleme kulesi, Bizans dönemine ait zindanlar, İpekyolu güzergahında ve Baraklı Kalesi ile ön plana çıkmaktadır. Yaklaşık 25 metre yükseklikten düşen Baraklı Şelalesi özellikle Mayıs ayında görülmeye bir değer bir mesire yeridir. Üzümüyle meşhur olan Baraklılarda son yıllarda kiraz ön plana çıkmış Aşağı ve Yukarı Baraklı arasında meyve alım merkezi bulunmaktadır. İlçemize 22 kilometre uzaklıktaki Aşağı Baraklı Köyünde 1886 yılında yapılan ve ahşap sanatının zirve yaptığı camii ziyaretçilerde büyük hayranlık uyandırmaktadır.
Her iki Baraklımız yıllardır barajın hasretini yaşamaktadır. Yukarı Baraklı’dan İlhan Çangal konuyla ilgili duygularını gazetemizle paylaştı: ”Özbaraklı Yukarıbaraklı tarımsal amaçlı sulama hizmetini kazma kürek yardımıyla açılan eski usül karaharkdan sağlamaktadır. Her yıl imece usulü Nisan Mayıs aylarında kazma kürekle köylülerce temizlenerek hizmete alınmaktadır. Bu usul dedelerimizin bize armağanı, biz de bu gidiş le torunlarımıza armağan edeceğiz. Baraj yapılacak diye sulama kanalımız yapılmadı. İlkel bir şekilde karaharka devam. Karaharkdan gelen su ile aynı anda bir kişi sulama yapıyor ikinci kişiye su yok. Kaynakta su olmasına rağmen sulama kanalının karahark oluşu nedeniyle yeterli su sağlanamadığından tarlamızda yeterli suyu bulamıyoruz. Köyümüz yaklaşık 250 hane her hanenin bağı bahçesi var. Hepsi de karaharka mahkum. Her yıl ödenek yetersizliği gerekçesiyle ötelenen baraj ve sulama kanallarının ihalesi yapılıp inşaatının bitirilmesi istiyoruz.”
İlçemizden göç olayını durduracak bu baraj, 2 milyon 17 bin metre küp hacimli ve Aşağı ve Yukarı Baraklı, Yerkozlu, Yaylasaray (Tasna) ve Elmakırı (Kirampa) köyleri ile çevredeki tarım arazilerini sulayabilecek.
Son 17 yıldır Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce; Çorum’a 11 baraj ve 3 gölet, Tokat’a 6 baraj ve 1 gölet yapılırken, Amasya’ya Değirmendere ve Yassıçal barajı yapılmış olup, Aydınca Barajı inşaatı devam ediyor.
Bizler de 2005’de başlayan, 2010’da sondajı biten, 2015 yılında proje yapım sözleşmesi yapılan, yatırım aşamasındaki Özbaraklı Baraj inşaatına bir an önce başlanmasını talep ediyoruz.