Amasya İtimat

ÇOCUKLAR ve GELECEĞİMİZ

Bir toplumun geleceği çocukların küçük yaştan itibaren doğru eğitilmelerine bağlıdır. Eğitimde; bedensel, sosyal, kültürel, psikolojik, ahlâki, duygusal… gelişmeye aynı ölçüde özen göstermek gerekir.


En önemlisi, çocukların huzurlu bir aile, okul, çevre ortamında büyütülmesi gerekir. Modern dünyada, bilim, teknik, sanayileşme, nüfus artışına koşut; sosyal, ekonomik, psikolojik problemler de giderek artmaktadır.


Televizyon, sinema, gazete ve sosyal çevrede görülen şiddet olayları ve kaba sözler, davranışlar çocukları ürkütmekte, onlara kötü örnekler oluşturmaktadır.


Bilhassa, aile içi tartışmalar, aile içi kavgalar çocukları kavgacı ve geçimsiz yapmaktadır. Bu da bir organizma gibi düşünebileceğimiz toplumun her organına yansımaktadır.


Değerli düşünürümüz Nüvit Osmay’ın “İnsan Mühendisliği” isimli kitabında okuduğum Ann LANDER’in çocuk eğitimi ile ilgili çok önemli gördüğüm “YAŞ DAL” başlıklı yazısını sizlerle paylaşmak istiyorum.


(“Eğer bir çocuk kavga ve gürültü içinde yaşarsa, kavgacılık öğrenir.”


“Eğer bir çocuk korku içinde yaşarsa, korkmayı öğrenir. “


“Eğer bir çocuk daima ona acıyan insanlarla beraber yaşarsa, kendini zavallı hissetmeye başlar.”


“Eğer bir çocuk kıskançlık içinde yaşarsa, nefret etmeyi öğrenir.”


“Eğer bir çocuk cesaret ve heyecana değer verilen bir çevrede yaşarsa, kendine güvenmeyi öğrenir. “


“Eğer bir çocuk övmeyi bilen insanlarla beraber yaşarsa, başkalarını da takdir etmeyi öğrenir. “


“Eğer bir çocuk sevgi içinde yaşarsa, sevmeyi öğrenir. “


“Eğer bir çocuk kendisini adam yerine koyan bir çevrede yaşarsa, hayatta erişmek için çalışmağa değer bir amacı olmasını öğrenir.”


“Eğer bir çocuk dürüst hareket eden insanlar içinde yaşarsa, adaletin ne olduğunu öğrenir.”


“Eğer bir çocuk sözlerine güvenilir insanlar içinde yaşarsa, hakikatin ne olduğunu öğrenir. “


“Eğer bir çocuk açık kalpli, güler yüzlü ve anlayışlı insanların arasında yaşarsa, dünyanın gerçekten yaşamağa değer güzel bir yer olduğunu öğrenir.” )


Çocuklarımızı hangi anlayışla, nasıl bir sosyal,  psikolojik çevrede yetiştirmemizin gerektiği konusunda bizleri aydınlatan bu öğretici- eğitici öz sözlere dikkat etmemiz gerekmektedir. Canımızdan daha çok sevdiğimiz ve geleceğimiz olan çocuklarımızı, acaba doğru eğitebiliyor muyuz? Onlara iyi örnek olabiliyor muyuz? Lütfen, yeniden düşünelim. Kendisine ve topluma saygılı, özgüveni olan, akıllı, bilgili, çalışkan, erdemli bireyler yetiştirmeye çalışmalıyız.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.