Ülkemizde yılın 52 haftası bamya pazarı kurulan tek ilçemizde üretilen çiçek bamyası hem lezzeti hem de getirisi ile üretici ve tüketiciyi memnun ediyor.
Son derece zor ve eziyetli bir iş olan ve halk arasında “Ölüne bile ağlatmaz” sözü ile ünlenen ve ilçemizde hem üretimi hem de alıcısı en fazla olan Çaydibi köyünden Ali Kavak; ”Mayıs ayında bamya yapacağımız tarlayı sürer ve gübresini atarak Nisan ayının on beşi gibi bamyayı ekeriz. Ekilen bamya biraz büyüdükten sonra çapasını yaparak gübresini atarız. Haziran ayının yirmi beşi gibi ürün vermeye başladıktan sonra her gün sabah saat beş gibi tarlaya gideriz ve saat 0n–on bir gibi toplama işi biter eve geliriz.
Topladığımız bamyaları ipe dizme işlemini yaparak bir çula (beze) sararız, akşam saat iki-üç gibi ise çiçeklerini dökeriz.
Zor ve eziyetli bir mahsul olan bamyanın, parası da fena değil, iyi sayılır. Bu ürün ölüne bile ağlatmaz mutlaka her gün toplamaya gitmelisin.
Şu an çiçek bamyasının pazarda fiyatı normal, ne çok ucuz, ne çok pahalı. Aslında eziyetine bakarsan bu bamyanın kilosunun yüz lira olması gerekir” dedi.
On beş yıldır dede mesleği olan bamya tüccarlığını yaptığını söyleyen Ömer Hancı; ” Perşembe günleri kurulan bamya pazarında ortalama beş yüz ile altı yüz kilo arasında bamya alıyorum bu da aylık iki buçuk ton yıllık ise 30 ton ortalama bamya alımı yapıyorum. Perşembe günleri kurulan bamya pazarına yaklaşık beş tona yakın bamya geliyor. Yıllık ise yaklaşık yüz elli ton civarında bamya alım-satımı yapılıyor. Aldığımız bamyaları genellikle iç Anadolu bölgesine Kayseri, Kırşehir, Konya civarına pazarlıyoruz.
Şu an Çiçek bamyasının fiyatı 65-70 lira arasında. Geçtiğimiz yıl 0n iki ve birinci aylarda 80 lira civarında idi. Halen bamyanın harman zamanı olduğu için fiyatı normal değerde seyrediyor. Önümüzdeki aylarda pazara az gelirse fiyatı yükselir, çok gelirse düşük olur” dedi.
İlçemizin önemli bir marka değeri olan bamya alım-satım yerinin, altı mermer, yanları fayans şeklinde hijyenik bir ortama kavuşturulmasını bekliyoruz.