Amasya İtimat

ÇAMBÜKÜ MUHTARLIĞINDAN OSB İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

”OSB yapılması planlanan Çambükü Köyü’ne, OSB’nin yapılması halinde köyün tarım ve hayvancılık imkanları tamamen bitecektir. Köy Halkı’nın çoğunluğu köye OSB yapılmasını istememektedir.
Çambükü Köyü, Amasya ili ile Taşova ilçesi arasında doğusunda D100 karayolunun, güneyinde Yeşilırmak havzasının bulunduğu 80 haneli 250 nüfuslu bir köydür. Taşova ilçesine 10 KM. Amasya iline ise yaklaşık 35-40 KM mesafededir. Köy halkı geçinimi tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır. Köyde 258 adet sığır, 126 adet manda, 1805 adet koyun ve 59 adet keçi beslenmektedir. Köyde bamya başlıca yetiştirilen üründür. Kaldı ki bamya coğrafi işareti bulunan bir üründür. 60 haneli köyde yıllık 10 tona yakın kuru bamya yetiştirilmekte olup bu miktar yüksek bir miktardır. Bunun dışında dönemsel olarak pancar, buğday, arpa, soğan, mısır, yonca yetiştirilmekte ve ayrıca şeftali, kiraz, elma, ayva, armut vb bir çok tür meyve yetiştirilmektedir.
Köyü doğusunda, D100 karayolunun hemen yanında yol yapım inşaat şirketi şantiyesi kurulu bulunmaktadır. Köyün kuzeybatı tarafında yaklaşık 2.000 dönümlük alan 3 yıl önce ağaçlandırma yapılarak tel örgü ile çevrilmiştir. Köyün hemen güneyinden geçen Yeşilırmak havzası üzerine HES yapılması planlanmış ve bu hususta resmi işlemler başlamıştır. OSB ise köyün hemen yanına, batı tarafında yapılmak istenmektedir.
Yapılacak OSB ile köy halkı küçük bir alana sıkıştırılacaktır. Köy halkı hayatını tarım ve hayvancılık ile idame ettirmekte ve yapılacak OSB’nin köydeki tüm yaşamı olumsuz etkileteceğini düşünmektedir.
Tüm bu gerekçeler ile Köy Muhtarlığı adına Avukat Mehmet Celep tarafından Samsun İdare Mahkemesi nezdinde OSB kararının iptali için dava açılmıştır. Yargılama halen devam etmektedir.
Gelinen noktada bir tarafta OSB işlemleri devam etmekte iken diğer tarafta adli süreç devam etmektedir.
Köy halkını en çok rahatsız eden husus OSB’nin Karabük Köyü ile Çambükü Köyü arasına yapılmasına rağmen, Çambükü tarafına yakın hatta direk yerleşim alanlarının yanından sınırın çizilmesi ve hatta köye ait, içerisinde 2 adet görev şehidi kabri bulunan mezarlığın da, OSB alanı içerisinde bırakılmasıdır.
Köy halkı OSB’nin kurulabileceği başka alanlar olmasına rağmen kendi köylerinin seçilmesini kabul etmemektedir. Bu nedenle OSB’nin kurulmasının önüne geçmek adına sonuna kadar hukuki mücadelesini devam ettirmekte kararlıdır.”

Yorum Ekle