Amasya İtimat

BU FOTOĞRAFDAKİLERDEN SADECE İKİ KİŞİ YAŞIYOR…

0
2523

Ahmet Günaydın

İlçemiz ekonomisinde 2000’li yıllara kadar çok önemli bir yer tutan, şair Enver Gökçe’nin Dost şiirinde yer alan “Taşova Tütünü” artık mazide kaldı. Daha ilçe bile değilken tütünümüz ülkede ve Avrupa’da biliniyor ve kullanılıyordu. İlçe olduğu 1944’ün akabinde geçici olarak 4 adet tütün deposu kurulan ilçemizde 10 Nisan 1945 tarihinde İnhisarlar Teşkilatı (Tekel Müdürlüğü) faaliyete geçer akabinde bu kuruluş  Taşova’nın ilk tütün alımlarını Tokat Valisi İzzettin Çağpar, İnhisar şefleri, devlet memurları ve binlerce vatandaşın katıldığı bir törenle yapar. Bu törende Boraboy köyümüzden gelen ilk mahsulü Tokat Valisi İzzetin Çağpar üretici adına kilosu 500 kuruştan İnhisarlar Teşkilatına satar. 1945 yılında kurulan İnhisar Teşkilatı o yıl ilçemizden toplamda 1 milyon kilo tütün almıştır.10 Ekim 1946 Akşam Gazetesi

Atatürk Bulvarı (Samsun Caddesi) 21 dönümlük alana kurulan Tekel inşaatına Alman mühendis ve ekipler 1946 yılında başlayıp 1949 yılında bitirilerek hizmete hazır hale getirmişlerdi.. Bu alan içerisine tütün depoları, idare binası, satış mahalli ve lojmanlar bulunuyordu. 1977 yılında ise Doğu Mahallesine dönemin Gümrük ve Tekel Bakanı merhum Gün Sazak tarafından 1000 m2’lik 10 adet tütün deposu, idare odası ve yemekhaneden oluşan Tekel depoları yapılır.

2009 yılında tta’ya (Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri AŞ) dönüştürülen TEKEL 2010 yılında ilçemizde kapandı.

 

Alttaki fotoğraf bundan yaklaşık 60 yıl önce 1964’lerde çekilmiş. Geçmişte Tütün piyasasının açılışı Taşova’da adete bir bayram havası içerisinde geçerdi.

Hem üreticiler, hem esnaflar, kamyoncu ve diğer nakliyecisi tarafından hasretle beklenirdi. Tütünün baş emekçileri kızlarımıza babaları çeyrek, gramis, beşibiryerde alırlardı. O zaman köyleri ile birlikte yaklaşık 64 bin nüfusun (Şimdilerde 30 bin 600) büyük çoğunluğu maddi anlamda güzel günler yaşardı.

Sağdan tanıtmaya başlıyoruz:  Yerkozlulu Kemal Caba, Remzi Önder, arkasındaki Nezir Gümüş’ün lokantada çalışan Kızgüldürenli merhum Şükrü İpekçi, Küçük çocuk: Erol Önder (Ziraat bankasından emekli), onun önündeki kasketli olan Hamza Çetin,  Arkadaki ayakta olan Hamza Yıldız, yanındaki kasketli olan Esençaylı Abbas Şahin, onun yanındaki Hidayet Demir,  Namık Caba, İsmail Çakmak ile aralarında olan Akgül Şimşek (Arpaderesi)  Öndeki açık renk elbiseli Kenan Caba, iki tarafında oturanların başı açık olan Esençaylı  Kadir Çevik, Abidin Şen (Kızgüldürenli).

 

Fotoğrafta hayatta olan  Erol (Ertan))Önder ve İsmail Çakmak (İzmir’de yaşıyor.) Ahirete irtihal edenlere Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum, mekânları cennet olsun inşallah.🤲🏻

 

Bu fotoğrafı haber sitemize ulaştıran Almanya’daki dostumuz Mustafa Gürer’e, fotoğraftaki isimleri çözen Gönül Hayati Özkan ve Naci Konyar ağabeylerimize teşekkür ediyor, sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

Yorum Ekle