Amasya İtimat

Boraboy gölü, Tarihi hamam, Kaya Mezar; Boraboy neden dünya markası olmasın?

0
1620

TAHA HABER MERKEZİ

Yeni dizaynı ile son derece modern bir hale gelen Boraboy göl gazinosu bu yıl adeta ziyaretçi akınına uğradı. Tabiat parkı ilan edilen güzel gölümüz eşsiz güzelliği ile adeta gelen ziyaretçileri büyülüyor.Sitemizde 2017 Mayıs ayında açtığımız Boraboy gölü sayfamız beş ay içinde 17 bin 458 tıklandı. Üç aydır Google ve diğer arama motorlarında Boraboy gölü arandığında gazetemizin resmi sitesi hep birinci sırada yer alıyor.

Boraboy  gölü ülke çapında bir marka olma yolunda emin adımlarla yoluna devam ederken, aslında dünyada da bir marka olabilir. Bunun birinci ayağı tabii ki göl, ama yine önemli bir ayağı olan ilçemizdeki en eski hamam yine Boraboy köyümüzün merkezinde bulunuyor. Bizans döneminden kalan hamam, 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce gelen teknik ekipçe kayıt altına alınmış ve hamamın olduğu bölüm Sit alanı ilan edilmiş. İki kurnası halen ayakta ama bir an önce aslına uygun olarak restore edilmesi gerekiyor. Tanıtımı güzel yapılırsa Avrupa’dan turistlerin ilgi odağı olabilir.

Boraboy köyü Kozlu mevkiinde bulunan ve yıllar öncesine ait yaşantının izlerinin bulunduğu bu bölgedeki  Kaya Mezarı ise Kültür Turizm Bakanlığı Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünün 21 Temmuz 2017/4620 sayılı kararı ile tescil edilerek koruma altına alındı. Boraboy gölüne yakın bir mevkiideki Kozlu ile Boraboy gölü arasına bir teleferik ile sağlanacak ulaşım Boraboy’a artı bir katma değer sağlayaçaktır.

Boraboy gölü,  tarihi hamam ve Kaya mezar köyün son derece güzel yaylaları hep birlikte düşünüldüğünde  ve iyi bir tanıtım yapıldığında Boraboy neden bir dünya markası değerimiz olmasın?

T.C.
KÜL TÜR VE TURİZM BAKANLIGI SAMSUN KÜLTÜR V ARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU
KARAR
Toplantı Tarihi ve No        : 21.07.2017-190
Toplantı Yeri                : HAVZA
Karar Tarihi ve No            : 21.07.2017-4620

 

Amasya İli, Taşova İlçesi, Borabay Köyü, Kozlu Mevkii, tapulama harici alanda tespit edilen kaya mezarın tescil değerlendirmesine ilişkin, Amasya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 23.08.2016 tarih ve 2002 sayılı yazısı, 18.05.2017 tarih ve 1229 sayılı kurum görüşü sorduğumuz yazımıza cevaben, Amasya Valiliği Çevre ve Şehireilik İl Müdürlüğünün 05.06.2017 tarih ve 3170 sayılı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünün 21.06.2017 tarih ve 417582 sayılı yazıları, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanının hazırladığı 12.07.2017 tarih ve 332 sayılı dosya inceleme raporu okundu, ekleri ve ilgili dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonunda;
Amasya İli, Taşova İlçesi, Borabay Köyü, Kozlu Mevkii, tapulama harici alanda tespit edilen
kaya mezarın, 2863 sayılı yasanın 6.maddesi kapsamında kaldığı anlaşıldığından korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine, korunma alanı sınırının ekli 1/1000 ölçekli haritada işaretlendiği şekilde ve belirtilen koordinatlar doğrultusunda kabul edilmesine, tescil fişinin uygun olduğuna, kaya mezarda kaçak kazı yaparak tahribata sebebiyet verenler hakkında yasal soruşturma açılmasına ve sonucundan Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, söz konusu alanda kaçak kazıların önlenmesine yönelik gerekli güvenlik önlemlerinin ilgili
Kurumlarca alınması gerektiğine, karar verildi.
Başkan: İbrahim Hakkı ÖZEL,
Başkan Yardımcısı: Doç.Dr. Cenap SANCAR
Üyeler: Murat ASLAN, Ahmet ERTEKİN, Ufuk HOŞ, Prof. Dr. Ahmet Ali BAYHAN
Tokat Vakıflar Bölge Müdürü: Yılmaz KILINÇ
Amasya Valilik Temsilcisi: Arife İNAT KURT

Yorum Ekle